Kayseri ili menşeli diyatom toprağının bazı depolanmış buğday zararlılarına karşı etkinliği
The efficacy of diatomaceus earth of Kayseri province (Turkey) origin against some stored wheat pests
  1. Tez No: 648923
  2. Yazar: OROKONLE ISMAEL BERTRAND DE SOUZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT EMEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rhyzopertha dominica, Sitophilus granarius, Tribolium confusum, Kayseri menşeli diyatom toprağı, ölüm yüzdesi, F1 ergin sayısı, LD50, Rhyzopertha dominica, Sitophilus granarius, Tribolium confusum, diatomaceous earth of Kayseri origin, mortality rate, F1 adult, LD50
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada, Kayseri ili menşeli doğal diyatom toprağının (150 µm) 0, 500, 1000, 1500, 2000 ve 3000 ppm'lik dozlarının Rhyzopertha dominica (F.) (Coleoptera: Bostrichidae), Sitophilus granarius (Jacquelin du Val) (Coleoptera:Tenebrionidae), ve Tribolium confusum (L.) (Coleoptera:Curculionidae),'un ergin bireylerinin ölümü ile F1 gelişimi üzerine olan etkisi 20, 25 ve 30ºC sıcaklıkta ve %55 orantılı nem koşullarında araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; R. dominica, S.granarius ve T.confusum erginlerinde ölüm oranı doz, sıcaklık ve uygulama süresine bağlı olarak genellikle artmış ve 30oC sıcaklıkta 3000 ppm'de 21 günlük uygulama sonund sırasıyla %98.33, 98.33 and 100 olarak belirlenmiştir. R.dominica, S.granarius ve T.confusum'da LC50 değerleri genellikle doz ve sıcaklık artışıyla ters orantılı olarak azalmış ve 3000 ppm dozda 30oC sıcaklıkta 1448.4, 1529.1 ve 705.6 (14. günde) ppm olarak hesaplanmıştır. R.dominica, S.granarius ve T.confusum'da F1 ergin gelişimi doz ve sıcaklık artışıyla ters orantılı olarak azalmış ve 3000 ppm dozda 30oC sıcaklıkta sırasıyla 4.44, 146.89 ve 14.22, adet ergin olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar Kayseri menşeli doğal diyatom toprağının depolanmış ürün zararlılarına karşı koruyucu olarak kullanılabileceğini göstermekle birlikte, bu diyatom toprağının etkinliği ile ilgili olarak orantılı nem, parçacık iriliği, tahıl çeşidi, zararlı türü vb konularda ilave çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of natural diatomaceous eart (DE) of Kayseri origin admixed with wheat grain at 0, 500, 1000, 1500, 2000 and 3000 ppm on adult mortality and F1 adult progeny development of Rhyzopertha dominica (F.) (Coleoptera: Bostrichidae),, Sitophilus granarius (Jacquelin du Val) (Coleoptera:Tenebrionidae) and Tribolium confusum (L.) (Coleoptera:Curculionidae), were assessed at the laboratory at 20, 25 and 30 oC and 55% relative humidity. According to results, adult mortalities in R. dominica, S. granarius and T. confusum were generally proportional to dose, temperature and exposure time and were found as 98.33%, 98.33% and 100%, respectively, at 21 d after treatment at 3000 ppm at 30oC. LC50 values in R.dominica, S.granarius and T.confusum generally decreased with increased dose and temperature, and were calculated as 1448.4, 1529.1, and 705.6 (14 d) at 3000 ppm at 30oC. F1 adult progenies of R. dominica, S. granarius and T. confusum were generally inversely proportional to dose and temperature and were found as 4.44, 146.89, and 14.22, respectively, at 3000 ppm at 30oC. The obtained results confirmed that the DE of Kayseri origin could be used as a grain protectant against insect pests of stored grains; however, additional works are needed to acquire more certain information on its efficacy regarding relative humidity, particle size, grain types, pest species, etc.