Kur'an-ı Kerim'de psiko-sosyal iletişim dili (Hz. İbrahim örneği)
Psychological and social implications in the language of the Qur'anic dialogue, Hz. Abraham, as a model
  1. Tez No: 648978
  2. Yazar: KHALED İBRAHİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM YERİNDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arabic, eloquence, the importance of dialogue, Quran, Hz. Ibrahim
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kur'ân-ı Kerîm tüm insanlığın saadeti için gönderilmiş bir kitaptır. Fakat şu da var ki hem yaşamın doğası gereği ve hem de insanlar arasındaki farklar birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bu sebepten ötürü bugün insanlık psikolojik ve sosyolojik açıdan birtakım sorunlar çekmektedirler. Bu sorunlar çözüm beklemektedirler. Bu sorunların tek çözüm yolu ise ilâhî metottur. İlahi kitaplarda ve Kutsal kitabımız Kur'ân'ı Kerîm'de bu sorunların çözülmesi için birçok yöntem ve seçenek bulunmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'de bu metotlar arasında en çok vurgulanan metot diyalog metodudur. Kur'ân-ı Kerîm'de bizler için birçok bilgilendirici ve açıklayıcı özellikleri bulunan diyaloglardan söz edilmektedir. Ki bu diyalogların hem psikolojik hem de sosyolojik yönleri vardır. Ben de bu diyaloglar arasında Hz. İbrahim'in diyaloglarını araştırmayı tercih ettim. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde psikoloji ve sosyolojinin ana mefhumlarından söz edeceğiz. İkinci bölümde Kur'ân-ı Kerîm'de geçen diyalogları genel olarak ele alacağız. Üçüncü bölümde ise diyalogların ne ifade ettiklerinden söz edeceğiz. Anahtar kelimler: Arapça, belagat, diyaloğun önemi, Kur'an-ı Kerim, Hz. İbrahim
Özet (Çeviri)
Indeed the Holy Qur'an came as a prosperity to all humanity, but the nature of life and the difference in people created many difficulties and problems, such that human societies today suffer from what they suffer from social and other problems, and these problems undoubtedly need to be solved, and the best way to solve the problems of humanity is through divine approach, which depends on what is revealed in the divine books that are revealed, and that the Holy Qur'an contained multiple methods, and one of the best and or even the most method urged by the Qur'an to follow is dialogue, and the Holy Qur'an came with many dialogues as a guide and teacher to us, indicating the usefulness of this approach in Life, in addition to that the Qur'anic dialogues are numerous and have many psychological and social connotations , and I chose from these dialogues Ibrahim's dialogues and their psychological and social connotations for study and research; To benefit from it. The research came in three sections, the first section which is on the psychological and social connotations in the Holy Quran, and the second section is on the Quranic dialogue, and the third section in on the psychological and social implications in the dialogues of our master Ibrahim, peace be upon him, with a conclusion that included the most important findings and recommendations.