A research on university students for the evaluation of Industry 4.0 within the technology acceptance model
Endüstri 4.0'ın teknoloji kabul modeli kapsamında değerlendirilmesine yönelik üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
- Tez No: 648985
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ URAL GÖKAY ÇİÇEKLİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Teknoloji Kabul Modeli, Industry 4.0, Technology Acceptance Model
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 166
Özet
Gelişmiş ülkelerin öncülüğünde başlayan Endüstri 4.0 internetin etkin kullanımı düşüncesi ile başlamıştır. Başta üretim ve bilişim teknolojileri olmak üzere hem Türkiye'nin hem de dünyanın gelecek planları arasında yer almaktadır. Teknolojide yaşanan sürekli gelişmelerin etkisiyle Endüstri 4.0 günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Teknolojiye ayak uydurmaya çalışan insanların kısa zamanda bu yeni teknolojilere adapte olmaları önem arz etmektedir. Araştırmanın amacı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin Endüstri 4.0'a yönelik bakış açılarını Teknoloji Kabul Modeli çerçevesinde belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda güvenirliği ölçümlenmiş 38 sorudan oluşan anket formu ile İzmir ilinde bulunan üniversitelerin son sınıflarında okuyan 400 öğrenciden veriler toplanmıştır. Örneklemin oluşturulmasında olasılık dışı örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Araştırma verilerinin analizi SPSS 23 ve Amos 21 istatistik programlarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada sırasıyla; güvenilirlik, normallik, faktör, t testi, regresyon ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, algılanan kullanım kolaylığının algılanan fayda üzerinde, algılanan kullanım kolaylığının kullanım niyeti üzerinde, algılanan faydanın kullanım niyeti üzerinde ve kullanım niyetinin kullanım davranışı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etki meydana getirdiği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak üniversite son sınıf öğrencileri arasında Endüstri 4.0'a yönelik pozitif bir algı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0, which started under the leadership of developed countries, started with the idea of effective use of the internet. In the beginning, including production and information technologies take part both Turkey's and among the world's future plans. With the effect of continuous developments in technology, Industry 4.0 has become a part of daily life. It is important for people trying to keep up with technology to adapt to these new technologies in a short time. The aim of the research is to determine the perspectives of the students of the Faculty of Economics and Administrative Sciences and the Faculty of Engineering regarding Industry 4.0 within the scope of the Technology Acceptance Model. For this purpose, With a questionnaire form consisting of 38 questions whose reliability was measured, collected data from 400 students studying in the last grades of universities in Izmir. Convenience sampling method which is one of the non-probability sampling methods, was used in the creation of the sample. Analysis of the research data was carried out with SPSS 23 and Amos 21 statistics programs. In the research, respectively; reliability, normality, factor, t test, correlation and regression analyzes were performed. By the results, perceived ease of use has positively and direct effect on perceived usefulness. Also, perceived ease of use has positively and direct effect on intention to use. Moreover, perceived usefulness has positively and direct effect on Intention to use. Finally, the intention to use has positively and direct effect on usage behaviour. As a result, there is a positive perception among industry senior students towards Industry 4.0.