Sanatta kurgu ve gerçeklik bağlamında 1939 Erzincan depremi ve cezaevi müzeleri
1939 Erzincan earthquake and prison museums in the context of fiction and reality in art
  1. Tez No: 649032
  2. Yazar: ŞERİFE SÜLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek, Gerçekçilik, 1939 Erzincan Depremi, Hukuk ve Sanat, Kurgu, Truth, Realism, 1939 Erzincan Earthquake, Law and Art, Fiction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tezimizin amacı, insanlarda mahkumlara karşı var olan ön yargıları sorgulamak, suçlu da olsa, bu kişilere karşı yaptığımız haksızlıkların sanat aracılığıyla farkına varmamızı sağlamaktır. Dünyanın her yerinde, insanları suça iten ailevi, genetik, hukuksal, toplumsal, ekonomik, kültürel, eğitim ile ilgili sebepler vardır. Ne yazık ki, suç işlenmeden önce suça teşvik eden bu nedenler, cezaevi yaşam koşulları, cezaevinden çıktıktan sonraki topluma uyum süreçleri yeterince irdelenmemektedir. Mahkumların cezalarını bitirip dışarı çıktıktan sonraki toplumsal önyargı, bu insanların kendilerine yeni ve temiz bir hayat kurma şansını tanımamaktadır. İnsanlar eski bir mahkumla aynı apartmanda oturmayı, aynı işyerinde çalışmayı, aynı okula gitmeyi, istememektedirler. Oysa cezaevinden çıkan bir kişi, suçunun karşılığı olan cezayı çekmiştir ve diğer insanlarla aynı haklara sahiptir. Kendisine iyi ve dürüst bir hayat kurmak için önce bir işe ve gelire sonra da sevilip sayılacağı sosyal bir ortama ihtiyacı vardır. İş bulamayan, eski mahkum diyerek itilip kakılan bu insanlar belki de tek çareyi yine suç işlemekte bulmaktadır. Bu çalışma“suçluları kazıyınız, altından insan çıkar”sözünün doğruluğunu, suçlulara gerekli özen gösterilir ve imkan sağlanırsa onların da iyi birer insan olabileceklerini, toplumun bu soruna sırtını dönmesi yerine yüzleşmesi ve kendi sorumluluklarının farkına varması gerektiğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Tez konumuz, gerçek bir olaydan yola çıkılarak eser üretmekle ilgili olduğundan, çalışmamızda öncelikle, gerçek ile sanat ve bu iki kavramın birbirleriyle ilişkileri ve sanat akımları içerisindeki gerçeklik kavramı tartışılmıştır. İkinci bölümde kurgu ve sanat başlığı altında edebiyatta ve görsel sanatlarda kurgu anlatılmıştır. Bölümün sonunda, adalet kavramına ve hukuk alanında üretilmiş sanat eserlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, 1939 Erzincan Depremi ve deprem sırasındaki mahkumların akıllara durgunluk veren fedakarlık hikayesi fotoğraflarla desteklenerek anlatılmıştır. Bölümün sonunda, Sinop ve Ulucanlar Cezaevleri hakkında bilgi verilmiş ve ziyaretlerimiz sırasında çekilen fotoğraflarına yer verilmiştir. Tezin sonunda ise adalet, cezaevi, ölüm fermanı, yafta gibi hukuksal konularla ilgili bireysel çalışmalarımız ve sonuç bölümü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of our thesis is to question the prejudices that exist in people against prisoners, to make us aware of the injustices we do against these people, even if they are criminals, through art. All over the world, there are family, genetic, legal, social, economic, cultural, educational reasons that push people to crime. Unfortunately, these reasons that encourage crime before the crime is committed, prison living conditions, and the processes of adaptation to society after leaving prison are not adequately studied. Social prejudice after prisoners finish their sentences and go out does not give them the chance to build a new and clean life. People don't want to live in the same apartment as an exconvict, work in the same workplace, go to the same school. However, a person who comes out of prison has served the punishment for his crime and has the same rights as other people. In order to build a good and honest life for himself, he first needs a job and income, and then a social environment in which he will be loved and considered. These people, who can't find a job, who are pushed around by ex-convicts, perhaps find the only way to commit a crime again. This study aims to draw attention to the accuracy of the word“ scrape off criminals, get people out from under them”, that criminals can also be good people if the necessary care is given and the opportunity is provided, society should face this problem instead of turning its back and become aware of its own responsibilities. Since our thesis is about producing works based on a real event, in our study, truth and art and the relations of these two concepts with each other and the concept of reality in art movements were discussed. In the second chapter, fiction and art is explained to fiction in literature and visual arts under the title. At the end of the chapter, the concept of justice and works of art produced in the field of law are included. In the third chapter, The Story of the 1939 Erzincan earthquake and the mind-boggling sacrifice of prisoners during the earthquake is supported by photographs. At the end of the chapter, information about Sinop and Ulucanlar Prisons was given and photos taken during our visits were given. At the end of the thesis, there are individual studies and Results section on legal issues such as Justice, Prison, death sentence, label.