Özgürlük idesinin tartışılması açısından Tin'in görüngübilimi'nde özbilincin bağımsızlık ve bağımlılığı olarak efendi köle ilişkisinin incelenmesi
The Discussion of the relation between master and slave as a dependency and indepency of self-conscious in Hegel's ohenomenology of spirit within a content of the idea of freedom
  1. Tez No: 64904
  2. Yazar: ORHAN KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ KANIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Özbilinç, Freedom, self-conscious
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Özgürlük sorunu felsefe tarihinin önemli sorunlarından birisidir ve üzerinde yürütülen pek çok tartışmaya rağmen can alıcı bir sorun olmaya devam etmektedir. Çağdaş bir sorun olması, özgürlük kavramı üzerine bir çalışmayı gerekli kılmaktadır. Felsefi tartışmada, özgürlük sorunu daha çok ahlak felsefesinin bir konusu olarak algılansa da gerçekte özne-nesne ilişkisi problemi temelinde incelenmesi gereken bir konudur. Bu yüzden çalışmamız, Hegel'in Tin'in Fenomenolijisinde, özbilincin bağımsızlık ve bağımlılığı olarak efendi-köle ilişkisi isimli bölüm üzerinde gerçekleştirilmiştir. Birinci bölümde özgürlük kavramının çağdaş sorunsallığı üzerinde durulmuş, özgürlük idesinin iki gerçeklik formu olarak istek ve özsakımın kavramları incelenmiştir. İkinci bölümde ise Hegel'in Tinin Fenomenolojisinde özbilinç üzerine olan bölüm takip edilmiş, bu bölümde köle bilincin nesnelleşme etkinliği olarak çalışma kavramı incelenmiştir. Ayrıca, nesnelleşme yoluyla özbilincin özgürlük kavramına ulaşma süreci üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde ise özgürlük idesinin gerçekliğe dönüştürülmesini sağlayacak bir praksisin olanakları tartışılmıştır. Ayrıca, bu bölümde Hegel'in metnine eleştirel yaklaşılmış, özgürlük idesini gerçekliğe dönüştürecek bir praksis ile Hegel'in düşünceleri arasındaki ilişki gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The question of freedom is of the most utmost importance in the history of philosophy and has still been crucial subject matter under discussion. Being a current problem, the consept of“freedom”still requires to be studied. Though it is perceived a subject matter of ethical philosophy, the question of“freedom”in fact is a subject matter that should be discussed on the basis of object- subject relationship. That is why, this study is based on the section called“ the relation between master and slave as a dependency and indepency of self-conscious ”in Hegel's Phenomenology of Spirit In the first chapter, having been dwelled on the current problematic of“freedom”, two concepts as actual forms of freedom idea,“will”and“self-avoidance”are examined. In the second chapter, handling the section about“self-conscious”in Hegel's Phenomenology of Spirit, the concept of“working”as an activity of objectivation of slave-conscious is examined. In addition, the process that self-conscious attains the concept of“freedom”by means of objectivation is studied. In the last chapter, possibilities of praxis which actualises idea of freedom are discussed. In addition, with a critical approach, the relationship between Hegel's idea and a possible praxis which will turn the idea of freedom into real is studied.