The effects of digitalization on economic performance
Dijitalleşmenin ekonomik performans etkileri
  1. Tez No: 649062
  2. Yazar: GODWIN ALOYCE MYOVELLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAÇUKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Ekonomik büyüme, Verimlilik, Dijital bölünme, Digitalization, Economic growth, Productivity, Digital Divide
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tezde, dijitalleşmenin ekonomik performans üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. İlk olarak, dijitalleşmenin OECD ekonomilerine kıyasla daha çok SSA'ya odaklanan ekonomik büyümeye katkısı incelenmektedir. 41 SSA ve 33 OECD ekonomisi için 2006'dan 2016'ya kadar 11 yıldan oluşan panel veri kümesinden faydalanıldı ve momentlerin (GMM) tahmincilerinin genelleştirilmiş doğrusal yöntemleri kullanıldı. Sonuçlar, dijitalleşmenin her iki gruptaki ekonomik büyümeye oluölı katkıda bulunduğunu göstermektedir. SSA için geniş bant internetin etkisi, OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha minumum düzeydeyken mobil telekomünikasyonun SSA 'daki etkisi muadili olanlara göre daha yüksektir. Politikanın anlamı, SSA hükümetinin önemli ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek ve dijitalleşmeden yararlanmak için diğer altyapılarla birlikte BİT'e daha fazla yatırım yapması gerektiğidir. Ayrıca, genelleştirilmiş en küçük kareler (GLS) modelini çalıştoran, seçilmiş Afrika ülkerindeki yeni dijital ekonomi ve işgücü verimliliği incelenmiştir. Ölçüt modeli olan GLS'den sonuçlar internet kullanıcısı, mobil abonelikler ve geniş bant abonelikleri gibi dijital değişkenlerin katsayıları negatif ve önemsizdir. OLS sonuçları çok güvenilir olmamasına rağmen, dijitalleşmenin kapsamlı işgücü verimliliğine olumlu katkısı önerilir. Sonuçlar, muhtemelen kıtadaki bilgi ve iletişim teknolojilerinin az gelişmiş olması sebebiyle SSA'da verimlilik paradoksunun zayıf bir kanıtını sağlar. Son olarak, SSA ekonomilerindeki dijitalleşme ve dijital bölünme belirleyicileri çözümlenmektedir. Bu çalışma, dijital gelişmedeki eşitsizlikleri (dijital uçurum) tespit etmekte ve bölgedeki BİT'in benimsenmesinde mekansal etkileri göz önünde bulundurmaktadır. Dijital bölünmenin belirleyicilerini incelemek için mekansal Durbin modeli kullanılmıştır. Modeller MATLAB'da Elhorst, Lesage ve Pace ve Don Lacombe tarafından rutinler kullanılarak tahmin edilmiştir. Tahmin sonuçları, SSA arasında güçlü bir bağımlılığın olduğunu göstermektedir ki bir ülkedeki internet erişiminin, muhtemelen internet altyapısının bağlantısı nedeniyle başka bir ülkenin internet erişimine bağlı olduğunu ima eder.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, I illuminate the effects of digitalization on economic performance. First, the contribution of digitalization to economic growth focusing mainly on Sub-Saharan Africa (SSA) in comparison with the OECD economies was examined. A panel dataset consisting of 11 years, from 2006 to 2016 for 41 SSA and 33 OECD economies was employed, the generalized linear methods of moments (GMM) estimators was used. The results show that digitalization has a positive contribution to economic growth in both groups of countries. The effect of broadband internet is minimal for SSA compared to OECD countries, whereas the impact of mobile telecommunications is higher in SSA compared to their counterpart. The policy implication is that SSA governments should invest more in ICT along with other infrastructures to benefit from digitalization and realize significant economic growth. Moreover, the new digital economy and labor productivity in selected African economies employing a generalized least square (GLS) model was investigated. Results from GLS, which is a benchmark model, show that the coefficients, of the digital variables i.e. the internet user, mobile subscriptions, and broadband subscriptions were negative and insignificant. Despite the OLS results being not so reliable, they suggest a positive contribution of digitalization to the overall labor productivity. The results provide thin evidence of productivity paradox in Sub-Saharan Africa due to probably the infancy of the information and communication technologies in the continent. Finally, digitalization and digital divide determinants in Sub-Saharan African economies was analyzed. The study identifies the inequalities in digital development (digital divide) and considers the spatial effects in the ICT adoption in the region. The spatial Durbin model was employed to study the determinants of the digital divide. The models were estimated in MATLAB using routines by Elhorst, Lesage and Pace, and Don Lacombe. The estimation results show that there is a strong dependence among SSA implying that internet access in one country depends on the internet access of another country, probably due to the connectivity of the internet infrastructure.