Cumhuriyet Dönemi'nden günümüze Türkiye'ye göçler ve Somalili bireylerin uyum süreci üzerine bir inceleme: Isparta örneği
Migration to Turkey from Republican Period to present and a study of adaptation process of Somalis persons: Isparta
  1. Tez No: 649187
  2. Yazar: FATİH ATMACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: göç, mülteci, sığınmacı, göçmen, topluma uyum sorunu, entegrasyon, Isparta, Somali, migration, refugee, asylum seeker, immigrant, issue of adaptation to society, integration, Isparta, Somali
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Osmanlı Dönemi'nde başlayan göç hareketleri Cumhuriyet Dönemi'nde de devam etmiş ve Türkiye için önemini her zaman koruyan bir konu olmuştur. 2011'de başlayan olaylar nedeniyle büyük bir karışıklığın içine giren Suriye başta olmak üzere Orta Asya ve Afrika'dan Türkiye'ye göçler süregelen bir durumdur. 29 Mayıs 2020 UNHCR verilerine göre Türkiye'de 3,6 milyon Suriyeli ve başka milletlerden yaklaşık 4 yüz bin mülteci bulunmaktadır. Bulundukları şehirlerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapıları ile etkileşime giren mülteciler için birkaç durum geçerli olmaktadır; kendi kültürleri ve içinde bulundukları yeni kültürü uyumlu bir şekilde bütünleştirip entegre olurlar, kendi kültürel özelliklerini geride bırakıp yeni kültüre uyum sağlayarak asimile olurlar, sadece kendi kültürlerini sürdürerek içinde bulundukları kültürden ayrılırlar veya her iki kültürden de sıyrılıp marjinal bir konuma geçerler. Mültecilerle alakalı yerleşim politikaları dâhilinde karşımıza çıkan uydu kent uygulaması Isparta'da da yapılmaktadır. Her ne kadar Isparta'daki mülteci sorunları İstanbul, Ankara veya İzmir'deki kadar büyük boyutta olmasa da mevcut durumlarının incelenmesi ve sorunlarının ortaya çıkarılması faydalı olacaktır. Yapılan bu çalışma, Isparta il merkezi dâhilindeki Somalili göçmen bireylerin uyum süreçleri üzerine bir incelemedir. Çalışmada ilk olarak göç kavramı incelenecek ve göçle ilgili diğer kavram ve teorilerin açıklamaları yapılacak; ardından Osmanlı'nın son zamanları ve Cumhuriyet Dönemi'nden günümüze dek Türkiye'ye yapılan göçlere değinilecek ve son olarak da çalışmanın odak noktası olan Somalili göçmenlerin uyum süreçleriyle ilgili elde edilen veriler ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Migration that started in Ottoman Period has continued in Republican Period too and it has always been important issue for Turkey. Due to events started in 2011, a lot of migration from Syria to Turkey has occurred, also from Africa and Middle East. According to UNHCR (May 29, 2020), 3,6 million Syrian people and nearly 4 hundred thousand people from other country live in Turkey. There are four situations for refugees who interact with economic, social and cultural of cities that they live. Firstly, they combine new culture and their own culture to integrate with new people. Secondly, they leave behind own culture and enter new culture, eventually they assimilated. Thirdly, they maintain just own culture and leave the new culture or finally they leave behind both culture and become marginal. There are some settelment policy about refugees who live in Isparta. Refugee issues in Isparta is not as important as in İstanbul, Ankara or İzmir. Even so, analyzing these issues and current situation of refugees is necessary. This study is an investigation on the adaptation processes of Somali immigrants in center of Isparta. In the study, firstly, the concept of migration will be examined and other concepts and theories about migration will be explained. Then, migrations will be examined that from Ottoman's last time and Republican Period. Finally, the data obtained from the adaptation processes of Somali immigrants, which are the focus of the study, will be revealed.