Hasan Ali Toptaş'ın 'Gölgesizler' romanında söz dizimi
Word sequence in Hasan Ali Toptas's novel 'Shadowlesses'
- Tez No: 649253
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASU ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz dizimi, cümlenin ögeleri, kelime grupları, cümle çeşitleri, Karahan, Özkan, Word sequence, elements of sentence, Word groups, Sentence kinds, Özkan, Karahan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Hasan Ali Toptaş'ın 'Gölgesizler' romanında söz dizimi incelemesidir. Çalışmada kullanılan sınıflandırma Leyla Karahan'ın Türkçede Söz Dizimi ve Mustafa Özkan'ın Türkiye Türkçesi Söz Dizimi adlı eserinden yola çıkarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmada giriş, inceleme ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümde çalışmanın amacı, yöntemi, kapsamı, sınırlılıkları ve söz dizimi hakkında bilgi verilmektedir. İnceleme kısmında söz dizimi başlıklarına uygun örnekler verilmiştir. Sonuç kısmında ise eserde tespit edilen bütün veriler göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Romanda sözdizimi adı altındaki bütün başlıkları içeren örneklere yer verilmiştir. Tezin ayrıntılı incelenmesi, Türkçede söz dizimi kurallarının farkına varma ve uygulama konusunda katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Özet (Çeviri)
In this study is examination of word seqence in Hasan Ali Toptaş's novel“shadowlesses”. The classification which is used in the study baseed on Works that called Leyla Karahan's“Word Sequence in Turkish”and Mustafa Özkan's“Turkey Turkish Word Sequence”. This study consists three parts. Study consists entrance, examination and conclusion parts. In the entrance part is being given information about the aim of study, method, scope, limits and word sequence. In examination part had been given suitable examples according to titles of wordm sequence. In the conclusion part all the datas which was fixed in the study had been avaluated. In the study it takes over that word groups dominates element sequence of sentence. The novel contains examples of all titles under the name syntax. I think detailed examination of thesis will contribute to realizing and practicing of word sequence rules in Turkish.