Foreign direct investment in Turkey and Latin American countries: A comparative perspective 1980-1995
Karşılaştırmalı bir açıdan Türkiye ve Latin Amerika ülkelerine 1980-1995 döneminde doğrudan yabancı sermaye yatırımı
  1. Tez No: 64929
  2. Yazar: MEHMET UFUK TUTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜLGÜN TUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Çok Uluslu Şirketler, Bağımlılık Yaklaşımı, teşvikler, çevre ülkeler, merkez ülkeler, Latin Amerika, Foreign Direct Investment, Multinational Corporations, Dependencia Approach, incentives, periphery countries, core countries, Latin America. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET KARŞILAŞTIRMALI BİR AÇIDAN TÜRKİYE VE LATİN AMERİKA ÜLKELERİNE 1980-1995 DÖNEMİNDE DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATTRTMI Mehmet Ufuk Tutan Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. A. Gülgün Tuna Temmuz, 1998, 107 sayfa Bu çalışmada Türkiye'nin 1980-1995 dönemindeki Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı (DYSY) deneyimi, Latin Amerika ülkelerinin DYSY deneyimi ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Değişik DYSY kuramları, Bağımlılık Yaklaşımına vurgu yapılarak sunulmuştur. Ek olarak, dünyada, Türkiye'de ve Latin Amerika'daki DYSY politikaları tarihsel bir yaklaşım içerisinde verilmiştir. Türkiye'deki DYSY teşvik sistemleri ve kabul edilen yasalar da gözden geçirilmiştir. Çalışmanın son bölümünde, 1980 sonrası uygulanan DYSY politikalarının etkileri hakkında bazı sonuçlar çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FOREIGN DIRECT INVESTMENT IN TURKEY AND LATIN AMERICAN COUNTRIES: A COMPARATIVE PERSPECTIVE, 1980-1995 by Mehmet Ufuk Tutan M.I.R. in International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. A. Gülgün Tuna July, 1998, 107 pages In this study Foreign Direct Investment (FDI) experiences of Turkey between 1980 and 1995 are examined in comparison to the FDI experiences of the Latin American countries. Various FDI theories are presented, with a special emphasis on the Dependencia Approach. In addition, a historical background of FDI policies in the world, Latin America and Turkey is provided. The arranged FDI incentive systems and enacted legislations in Turkey are also reviewed. In the last part, some conclusions about the effects of post- 1980 FDI policies on the Turkish economy are drawn.