Çokkültürlü toplumlarda yaşanan siyasal sorunlar
Political problems in multicultural societies
  1. Tez No: 649367
  2. Yazar: MUSTAFA HÖKE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Ü. GÖKHAN TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Demokrasi, Çokkültürlülük Politikası, Çokkültürlü vatandaşlık, Kültürel çeşitlilik, Kültürel Haklar, Sosyal Bütünlük, Multiculturalism, Democracy, Multicultural Policy, Multicultural Citizenship, Cultural Diversity, Cultural Rights, Social Integrity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Kültürel çeşitlilik ve kültürler arası diyalog kaçınılmazdır. Günümüz devletlerinin toplumsal yapısı farklı kültürleri bünyesinde toplayan bir çeşitlilik arz etmektedir. Kültürel unsurların varlığının kabul edilmesi, farklı unsurlara mensup insanların toplumun diğer üyelerinin sahip olduğu haklara sahip olması, bu hakların toplumun geneline yayılmasının ancak çokkültürlülük politikaları ile mümkün olacağı konusu bugün tartışılan siyasal olguların başında gelmektedir. Bu araştırmada çokkültürlü toplumlarda yaşanan siyasal sorunlar başlığı altında: demokratik ülkelerde kültürel çeşitliliğin ne tür kompozisyonlar oluşturduğu, kültürel haklar sorunu, demokrasinin farklı kültürlere bakışı, çokkültürlülüğün ne anlama geldiği ve çokkültürlülük politikaları ile demokrasi arasındaki ilişki incelenmiştir. Öncelikle kültür, kültürel çeşitlilik, çokkültürlülük ve demokrasi kavramlarının ne anlama geldiği farklı boyutlarıyla tespit edilmeye çalışılmıştır. Kültürel çeşitlilikten kaynaklanan sorunlar, temel insan hakları ve tarihsel süreci, kültürel haklar konusu bağlamında ele alınmıştır. Çokkültürlülük, kuramsal ve siyasal açıdan anlamlandırılmaya çalışılmış, çokkültürlülüğün farklı ülke modelleri mevzuat ve uygulama açısından çeşitli göstergeleriyle ele alınmıştır. Çokkültürlü toplumlarda yaşanan siyasal sorunlar arasındaki ilişki, teorik ve politik açıdan incelenmiş, çokkültürlülüğün hangi demokratik değerlerle uyumlu olduğu hangileriyle çakıştığı, kültürel çeşitliliğin üç temel formu olan göçmenler, ulusal azınlıklar ve yerli halkların kültürel taleplerine çokkültürlü demokrasilerde nasıl cevap verildiği, farklı kültürlere hoşgörünün sınırları, küresel değerlerin yayıldığı yeni dünyada çokkültürlülüğün konumu, çokkültürlülüğün toplumsal birliğe etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural diversity and intercultural dialogue are inevitable. The social structure of today's states presents a diversity that incorporates different cultures. The issue of accepting the existence of cultural elements, the fact that people belonging to different elements have the rights that other members of the society have, and that the spread of these rights to the whole society can only be possible with multicultural policies are among the political issues discussed today. In this research, under the heading“ Political Problems in Multicultural Societies ”: what kind of compositions cultural diversity forms in democratic countries, the problem of cultural rights, how democracy looks at different cultures, what it means multiculturalism and the relationship between multiculturalism policies and democracy. First of all, what the concepts of culture, cultural diversity, multiculturalism and democracy mean has been tried to be determined with different dimensions. Problems arising from cultural diversity, basic human rights and historical process are addressed in the context of cultural rights. Multiculturalism has been tried to be understood theoretically and politically, different country models of multiculturalism have been handled with various indicators in terms of legislation and implementation. The relationship between democracy and multiculturalism has been studied theoretically and politically, whether multiculturalism is compatible with all democratic values , the solution of multicultural democracies to the cultural demands of immigrants, national minorities and indigenous peoples who the three basic forms of cultural diversity, the limits of tolerance to different cultures, the spread of global values, the position of multiculturalism in the new world where global values are spreading, the effect of multiculturalism on social unity was investigated.