Bazı amino asitlerin canavar otu (Phelipanche ramosa (L.) Pomel) üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of some amino acids on branhced broomrape (Phelipanche ramosa (L.) Pomel)
- Tez No: 649403
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Orobanche spp, Phelipanche spp, Canavar Otu, Amino Asit, Orobanche spp, Phelipanche spp, Broomrape, Amino Acid
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Canavar otu türlerinin her geçen gün daha fazla alana yayılması, artan zarar ve kontrol yöntemlerinin yetersizliği, bu parazit yabancı otların tarımsal alanlarda öneminin artacağına işaret etmektedir. Bu çalışma, glisin, alanin, valin, lösin, izolösin, prolin, fenilalanin, tirozin, triptofan, serin, teanin, sistein, metiyonin, asparagin, glutamin, glutamik asit, aspartik asit, lizin, arginin ve histidin aminoasitlerinin canavar otunun (Phelipanche ramosa (L.) Pomel) tohum çimlenmesinin engellenmesi veya azaltması ve tüberkül oluşumu üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Amino asitler petri kaplarında, şeffaf torbalarda ve saksılarda test edilmiştir. Petri kabı, şeffaf torba ve saksı denemelerinde 0.5 µM, 1 µM, 2 µM, 3 µM, 4 µM amino asit dozları test edilerek en etkili doz belirlenmiştir. Lizin 2 µM - 4 µM ve alanin 3 µM – 4 µM uygulamasıyla % 100 oranında çimlenmeyi engellemiştir. Petri kabı denemesinde asparagin, şeffaf torba denemesinde sistein ve izolösin, saksı denemelerinde ise prolin, asparagin, glutamin ve fenilalanin en yüksek engelleme oranlarına sahip amino asitler olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte, genel olarak lizin, prolin, fenilalanin, asparaginin, canavar otu tohum çimlenmesinde en etkili inhibitörler olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Spreading of the broomrape species into more areas every day, increasing damage and insufficiency of the control methods indicate the importance of these parasitic weeds in agricultural areas to increase. This study was conducted to determine the effects of glycine, alanine, valine, leucine, isoleucine, proline, phenylalanine, tyrosine, tryptophan, serine, theanine, cysteine, methionine, asparagine, glutamine, glutamic acid, aspartic acid, lysine, arginine and histidine on the inhibition of broomrape (Phelipanche ramosa) seed germination or its reduction, and inhibition of germination tube elongation. The amino acids were tested in petri dishes, transparent bags and pots. In the petri dish transparent bag and pot experiments, 0.5µM, 1µM, 2µM, 3µM, 4µM amino acid doses were tested and the most effective dose was determined. A hundred percent germination inhibition rate was obtained with the application of lysine 2µM-4µM and alanine 3µM-4µM, asparagine in the petri dish experiment, cysteine, isoleucine and proline had the highest inhibition rates in the transparent bag tests, and asparagine, glutamine and phenylalanine had the highest inhibition rates in the pot tests. However, in general, lysine, proline, phenylalanine, asparagine are thought to the most effective inhibitors of broomrape germination.