Kognitif füzyon prostat biyopsisinin prostat kanseri tanısındaki değeri
The value of cognitive fusion prostate biopsy in the diagnosis of prostate cancer
- Tez No: 649472
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR AHMET ERÖZENCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Prostat biyopsisi, MR/TRUS füzyon biyopsi, Prostate Cancer, Prostate biopsy, MRI/TRUS fusion biopsy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Prostat kanseri (Pka) tanısında multiparametrik prostat MR (MpMRG) görüntülemenin kullanılmaya başlanması ile hedefe yönelik biyopsi yapma fikri gündeme gelmiştir. Bu çalışmada amacımız kliniğimizde yapılan kognitif füzyon prostat biyopsinin (KOG-FU) prostat kanseri tanısı üzerine anlamlı ek katkısının olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2019 – Eylül 2020 tarihleri arasında kliniğimizde prostat biyopsisi yapılmış olan 40 yaş - 75 yaş arası, psa değeri 20 ng/ml ve altında olup biyopsi yapılan 210 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. MpMRG yapılarak standart biyopsiye ek olarak KOG-FU yapılan hasta sayısı 52, görüntüleme yapılmadan standart biyopsi yapılan hasta sayısı 158 olarak görüldü. Her iki grupta da hastaların yaş, psa düzeyleri, prostat volumu ve psa dansitesi değerlerinin ortalamaları student-t test kullanılarak karşılaştırıldı. Grupların dağılımının homojen olduğu görüldü. Bulgular: Yapılan analiz sonucunda KOG-FU ve standart biyopsi gruplarında sırayla ortalama yaş 63-63.6 yıl, psa 6.5- 6.9 ng/ml , prostat volumu 50-54 cc , psa dansitesi 0.13-0.13 ng/ml/cc olarak hesaplandı ve gruplar arasında fark saptanmadı. Biyopsi sonuçları incelendiğinde KOG-FU biyopside klinik anlamlı Pka saptama oranı (%30,7) standart biyopsi tekniğine göre (%20,2) daha yüksek görülse de yapılan ki-kare testi sonucunda iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. (p: 0.124) Sonuç: Yapılan inceleme sonucunda kliniğimizde yapılan kognitif füzyon biyopsinin klinik anlamlı prostat kanseri saptama oranı açısından standart biyopsiye istatistiksel olarak ek katkısı olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: As a result of the use of multiparametric MR imaging in the diagnosis of prostate cancer , the idea of targeted biopsy has become a current issue. In this study, our aim is to investigate whether cognitive fusion biopsy performed in our clinic has a significant additional contribution to the diagnosis of prostate cancer. Material and Method: The data of 212 patients between the ages of 40 and 75 years who had a prostate biopsy in our clinic between January 2019 and September 2020, with a Psa value between 2 - 20 ng / ml, were retrospectively analyzed. The number of patients who underwent cognitive fusion biopsy in addition to standard biopsy by mpMRI was 53, and the number of patients who had standard biopsy without imaging was 159. In both groups, the mean age, psa levels, prostate volume and psa density values of the patients were compared by using the student-t test. The distribution of the groups was seen as homogeneous. Results: As a result of the analysis, mean age was 63-63.6 years, psa 6.5-6.9 ng / ml, prostate volume 50-54 cc, psa density 0.13-0.13 ng / ml / cc in the fusion and standard biopsy groups, respectively. There was no difference between the groups. When the biopsy results were examined, although clinically significant Pca detection rate in cognitive fusion biopsy (30,7 %) was higher than the standard biopsy technique (20.2 %), no statistically significant difference was found between the two groups as a result of the chi-square test. (p: 0.124) Conclusion: As a result of the examination, it was seen that cognitive fusion biopsy performed in our clinic did not statistically contribute to the standard biopsy in terms of the clinically significant prostate cancer detection rate.