Regionalism as a failure of national integration: A case study of Italy
Ulusal entegrasyon iflası olarak bölgeselcilik İtalya üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 64952
  2. Yazar: AYLİN GÜNEY AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ, PROF. DR. METİN HEPER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgeselcilik, Ulusal Entegrasyon, Yeni- Bölgeselcilik, Federalizm, Regionalism, National Integration, Neo-Regionalism, Federalism IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 347
Özet
ÖZET ULUSAL ENTEGRASYONUN İFLASI OLARAK BÖLGESELCİLİK İTALYA ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Aylin Avcı (Güney) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meltem Müftüler-Baç Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Heper Aralık 1998 Bu çalışma, İtalyan bölgeselciliğini tarihsel bir çerçeve içinde incelemiştir. Bölgeselciliğin gelişimi, İtalyan ulusal entegrasyonunun iflasının bir sonucu olarak, İtalya tarihinde önemli görülen zaman dilimlerinde ele alınmıştır. Çalışma, öncelikle başarılı bir ulusal entegrasyona engel teşkil eden unsurlar olarak yerel kültürü, Kilisenin varlığını, Kuzey-Güney farklılığını vurgulamış, daha sonra, bu faktörlerin İtalyan Birliği, Faşist, Faşist dönem sonrası zaman dilimlerindeki etkileşimlerini incelemiştir. Çalışma başlıca şu soruları yanıtlamaya çalışmıştır: (1) İtalya'daki yeni-bölgeselciliğin yeni bir oluşum olmadığı göz önüne alınırsa, ulusal birliği sağlama çabalarına karşın bu ülkedeki bölgeselciliğin süregelmesinin sebepleri ve bunda etkili olan yapısal faktörler nelerdir? (2) İtalyan devleti ne şekilde bir İtalyan milleti yaratmaya çalışmıştır? Bu amaç doğrultusunda ne gibi bütünleşme modelleri uygulanmıştır ve bu çabalar Kuzey-Güney farklılığının ne derece üstesinden gelebilmiştir? (3) İtalya'daki yeni- bölgeselciliğin karakteri nedir? Bu bir İtalyan milleti oluşturma çabasının başarısızlığının bir sonucu mudur ve ülkenin bütünlüğünü ne derece tehlikeye sokmaktadır? Çalışmanın sonunda, İtalya'da ortaya çıkan yeni bölgeselciliğin literatürdeki eski ve yeni bölgeselcilik paradigmalarıyla açıklanamayacağı, ve bu sorunun ancak İtalya'ya özgü bir takım tarihsel ve yapısal faktörlerin yardımıyla açıklanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REGIONALISM AS A FAILURE OF NATIONAL INTEGRATION A CASE STUDY OF ITALY Aylin Avci (Güney) Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Meltem Müftüler Co-Supervisor: Prof. Dr. Metin Heper December 1998 This thesis analyzes Italian regionalism in a historical context The evolution of regionalism as a result of the failure of national integration in Italy will be discussed in different time spans that are deemed critical in Italian political life. The thesis will elaborate on the historical and structural factors such as the localist culture, the presence of the Church, the North-South divide that acted as an obstacle on the way to a successful national integration. Finally, the interplay of these forces during the unification, the fascist and post-fascist periods will be analyzed with regard to the national integration process. The thesis will aim to address the following questions: (1) Given that neo- regionalism in Italy is not a new phenomena, what are the reasons or the structural factors that had caused the persistence of regionalism in Italy despite the attempts to create a unified country? (2) How did the Italian state try to make the Italians? What kind of integration model was used to provide the integration and to what extent was it able to overcome the duality between the North and the South? (3) What is the nature of the neo- regionalism in Italy, is it a result of the failure of 'making Italians?' and to what extent does it pose a threat to the national unity of the country? It is concluded that the rise of neo-regionalism in Italy can not be explained only by the old and more recent theories on regionalism without taking into consideration the sui generis historical background of the problem of regionalism in that country.