The Ideology and textbooks: 'Turkish Republic history of renovation and Ataturkism' textbooks (1980-1990)
İdeoloji ve ders kitapları: 'Türkiye Cumhuriyeti inkılap tarihi ve Atatürkçülük' ders kitapları (1980-1990)
- Tez No: 64951
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU HELVACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Education and Training, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kemalizm, Türk İslam Sentezi, tarih, ders kitapları, yurttaşlık, ideoloji. iv, Kemalism, Turkish-Islamic Synthesis, history, textbooks, citizenship, ideology. Ill
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET İDEOLOJİ VE DERS KİTAPLARI:“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK”DERS KİTAPLARI (1980-1990) Işık GÜRLEYEN Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Banu HELVACIOĞLU Ağustos 1998 Bu çalışma, Türkiye'de 1980'lerde görülen belirli bir tarih anlayışını incelemektedir. Çalışmada, bu tarih anlayışının ideolojik açıdan Kemalizm ve Türk- İslam Sentezi söylemi tarafından şekillendirildiği iddia edilmektedir. Bu iki görüş, rejimin ideolojik tercihini lise öğrencilerine iletmek üzere kullanılan“Türkiye Cumhuriyeti inkılap Tarihi ve Atatürkçülük”ders kitaplarında birarada ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda sözkonusu kitapların içeriği, milliyetçi, devletçi, İslami fakat laik değerler açısından incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IDEOLOGY AND TEXTBOOKS:“TURKISH REPUBLIC HISTORY OF RENOVATION AND ATATURKISM”TEXTBOOKS (1980-1990) Işık GÜRLEYEN Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Ass. Prof. Banu HELVACIO?LU August, 1998 This study aims to analyze the specific understanding of history in the 1980s in Turkey. It is argued that this particular historical understanding is ideologically shaped by Kemalism and Turkish-Islamic Synthesis discourse. These two contradictory and complementary views exist together in the“Turkish Republic History of Renovation and Atatürkism”textbooks, which are used as a tool to convey the regime's ideological stance to the high-school students. In this context, these textbooks are examined in terms of their contents with regard to an identity formation characterized by nationalist, statist, religious but secular values.