Eczaneye başvuran hastalarda ilaç kullanım davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of drug use behaviors of patients visiting a community pharmacy
- Tez No: 649543
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE RABUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İlaç kullanım tutumu, ilaç kullanım davranışları, ilaç kullanım bilgileri, kullanım talimatı, Drug use attitude, drug use behavior, drug use knowledge, directions of use
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızda, serbest eczaneye gelen hastaların ilaç kullanım davranışları, ilaç kullanım bilgileri ve ilaç tedavisine uyumlarının değerlendirilmesi ve ilaçlardan en yüksek faydayı sağlamalarını engelleyecek durumların tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma İstanbul Gaziosmanpaşa'da yer alan Gündoğdu Eczanesi'nde 101 hasta üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada hastaların demografik bilgileri, ilaç kullanım davranışlarına yönelik veriler ve ilaç kullanımına yönelik bilgilerini değerlendirmek üzere veriler toplanmıştır. Hastaların ilaç tedavilerine uyum düzeyleri Morisky İlaç Tedavisine Uyum Ölçeği ile belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 101 hastanın ortalama yaşı 35,07 ± 12,43 olarak bulunmuştur. Hastaların sadece %6,9'unun tedavilerine yüksek uyum gösterdiği bulunmuştur. Hastaların %77,2'si Kullanım Talimatı'nı okuduklarını ifade etmiştir; %69,3'ü ateş veya boğaz ağrısı gibi belirtiler düzeldiğinde hasta tarafından antibiyotik kullanımının sonlandırılabileceğinin yanlış olduğunu ifade etmiştir. Hastaların %81,2'si ilaçlarla ile ilgili danışmanlık sağlama konusunda eczacılara güvendiklerini ifade etmiştir. Sonuç: Eczacılar, hasta eğitimi ile hastaların ilaç kullanım bilgilerini artırarak ilaç kullanım davranışlarında değişiklik yapabilir ve dolayısıyla hastaların ilaç tedavilerine uyumlarını artırma konusunda olumlu sonuçlara katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate drug use behaviors and knowledge, as well as adherence to drug treatment of patients visiting a community pharmacy, in order to estimate the factors preventing them from obtaining the highest benefit from their drugs. Materials and Methods: The study was conducted on 101 patients visiting the Gündoğdu Pharmacy in Gaziosmanpaşa, Istanbul during the two-month study period. Demographic data of the patients, as well as data regarding drug use behaviors and knowledge on drugs use were recorded. Adherence of the patients was assessed by the Morisky Medication Adherence Scale. Results: Mean age of the patients was 35,07 ± 12,43 years. Only 6,9% of the patients showed high adherence to their treatment. 77,2% of the patients stated that they read 'Directions of Use' of the medications; 69,3% of them stated that it was wrong that antibiotic use could be terminated by the patient when symptoms such as fever or sore throat improved. 81,2% of the patients stated that they trusted their pharmacists on provision of counseling on drugs. Conclusion: The pharmacists could have positive impact on increasing the drug use knowledge of the patients via patient education and improve their drug use behaviors resulting in increased patient adherence.