The Republican character of Islamism in Turkey from the perspective of 'the political'
Siyasal olan açısından Türkiye'deki İslamcılığın cumhuriyetçi karekteri
- Tez No: 64955
- Danışmanlar: DOÇ. ÜMİT CİZRE SAKALLIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Islamcılık, Kemalism, Cumhuriyetçilik, Milli Görüş Hareketi. vıı, Islamism, Kemalism, Republicanism, The National Outlook
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
ÖZET 'SİYASAL OLAN' AÇISINDAN TÜRKİYE'DEKİ İSLAMCILIĞIN CUMHURİYETÇİ KARAKTERİ Menderes ÇINAR Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ümit CIZRE-SAKALLIOĞLU Aralık 1998 Bu çalışma İslamcılığa yeni bir yaklaşım çerçevesi önermek amacıyla halen mevcut olan yaklaşımların uygunluğunu ve yeterliliğini eleştirel bir biçimde gözden geçirmektedir, Islamcılık bir dini hareket değil, toplumun temelleri hakkında siyasal bir harekettir, Islamcılığı diniliği, moderniteyle ilişkisi veya onun farklı olan medeniyetçi bakış açısı bağlamında incelemek, Islamcılığın siyasi yönlerini yeteri kadar ortaya çıkaran bir yöntem değildir. Bu nedenle, Islamcılık içinde ortaya çıktığı bağlamla ilişkili olarak ve siyasal bir zemin üzerinde daha sağlıklı değerlenirilebilir. Bu tez Islamcılığı onun içeriği ile değil, ki bu İslamlaştırmadır, onun alternatif devlet-toplum ilişkisi vizyonu ve siyaseti yapılandırması temelinde değerlendirmektedir. Nelerin“siyasal”olarak tanımlan(ma)dığı sorusu önerilen alternatif çerçevenin merkezi bir unsurudur. Siyasal alanın yapılandırılmasında varsayılan sosyal entegrasyon modeli belirleyicidir. Karışımlar mümkün olsa da, liberal ve cumhuriyetçi olmak üzere iki temel sosyal entegrasyon modeli vardır.Bu açıdan bakıldığında, Milli Görüş Hareketi'nin Kemalist Batılılaşmaya karşı olan Islamcı muhalefeti aslında gramer olarak, yani meşru siyasal alanın yapılandırılması bakımından, bir benzerliği de göstermektedir. İçeriksel farklılıklarına rağmen, Kemalisin ve Islamcılık siyasal gramer olarak birbirlerine benzemekte ve siyasal anlayışı olarak her ikisi de cumhuriyetçilik ailesinden gelmektedirler. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REPUBLICAN CHARACTER OF ISLAMISM IN TURKEY FROM THE PERSPECTIVE OF THE POLITICAL' Menderes ÇINAR Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Associate Professor Ümit CIZRE-SAKALLIO?LU December 1998 This dissertation is an exploratory research that critically reviews the existing approaches to Islamism so as to evaluate their suitability and effectiveness and to suggest an alternative framework to approach Islamism. Islamism is primarily a political movement about the fundamentals of the society rather than a religious movement. Studying Islamism in terms of its religiosity, in terms of its modernity and in terms of its different civilizational outlook is not explanatory as far as its political aspects are concerned. Therefore, Islamism could be better comprehended if studied on political grounds and in relation to the context within which it emerges. This dissertation considers Islamism not in terms of its substance, which is Islamisation, but in terms of its alternative structuration of politics and in terms of its vision of state society relationship. The definition of concept of“the political”is central part of the alternative framework. A structuration of political sphere is determined by the underlying mode of societal integration. Although mixtures are possible, there are basically two modes of integration: liberal and republican. When viewed from this perspective it becomes apparent that the National Outlook Movement's Islamist opposition to Kemalist Westernization is accompanied by a grammatical similarity, i.e. the structuration of the legitimate sphere of politics. Despite their substantive differences, both Kemalism and Islamism resemble each IVother grammatically and, as far as their structuration(s) of politics concerned, belong to the same family of republicanism.