Political party elites and the breakdown of democracy: The Turkish case, 1973-1980
Siyasal parti seçkinleri ve demokrasinin kesintiye uğraması: Türkiye örneği, 1973-1980
- Tez No: 64954
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasinin Kesintiye Uğraması, Türk Demokrasisi, Türk Siyasal Parti Seçkinleri, Breakdown of Democracy, Turkish Democracy, Turkish Political Party Elites iii
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 453
Özet
ÖZET SİYASAL PARTİ SEÇKİNLERİ VE DEMOKRASİNİN KESİNTİYE UĞRAMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ, 1973-1980 Tanel Demirel Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Danışman: Prof. Dr. Ergun Özbudun Aralık 1998 Bu çalışma, 1973-1980 döneminde Türk siyasal parti seçkinlerinin davranışlarını incelemeyi amaçlamakta; özellikle de siyasal parti seçkinlerinin, demokrasinin 1980 yılında kesintiye uğramasına ne ölçüde katkıda bulundukları sorusu ile ilgilenmektedir. Tez, demokrasilerin kesintiye uğramasının, ne kadar önemli olursa olsunlar sadece yapısal faktörlerle açıklanamayacağı varsayımından yola çıkarak, siyasal aktörlerin, özellikle demokrasiyi savunanların, yapısal faktörlerin olumsuz etkilerini azaltacak bir manevra alanına sahip olduğunu kabul etmektedir. Çalışma, Türk demokrasisinin problemlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için, siyasal aktörler için sınırlamalar kadar fırsatlar da yaratan, demokrasinin içinde evrildiği yapısal nitelikli sosyal-siyasal ortamın gözönünde bulundurulması gerektiğini ileri sürmektedir. Bu ortam, en basit anlatımıyla, güçlü devlet geleneği ile modernleşme sürecinde olan geleneksel toplumsal yapının karşılıklı etkileşiminden oluşmaktadır. Adı geçen etkileşimin demokrasinin yerleşmesi için özellikle elverişli bir ortam yaratmadığı sonucuna varılmakla birlikte bu durum, demokrasinin 1980'de başarısızlığa mahkum olduğu anlamına da kesinlikle gelmemektedir. Türk siyasal parti elitleri, sınırlayıcı koşullara etki etme, diğer bir söyleyişle demokrasinin etkinliği ve meşruiyetini artırma konusunda bir manevra alanına sahiptirler. Çalışma, siyasal parti seçkinlerinin, sahip olduktan manevra alanında gerçekleştirdikleri ve gerçekleştiremedikleri davranışları- özellikle terörizm ve ekonomik kriz konusunda- ile demokratik rejime duyulan inana zayıflattıkları ve demokrasinin kesintiye uğramasında etkin bir rol oynadıkları tezini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL PARTY ELITES AND THE BREAKDOWN OF DEMOCRACY: THE TURKISH CASE, 1973-1980 Tanel Demirel Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Ergun Özbudun December 1998 This study aims to analyze the behavior of Turkish political party elites during the 1973-1980 period. It is particularly concerned with the extent to which political party elites seemed to have contributed to the breakdown of Turkish democracy in 1980. It starts from the assumption that breakdown of democracies is not determined by structural factors alone, however important they might be. Political actors, particularly those who professed commitment to a democratic regime, have a space for manuevre so as to lessen the unfavourable effects of these structures. It is argued that trials and tribulations of the Turkish democracy can be understood better if they are examined within the broader social-political framework in which it evolved, a framework which has both generated constraints and provided opportunities for political actors. At its simplest, that broader framework can be said to have consisted of the complex encounter and interaction of Ottoman-Turkish strong state tradition and traditional social structure undergoing modernisation process. It is concluded that, although the interaction in question did not create particularly favourable soil for democracy to flourish, it certainly did not mean that democracy was doomed to fail in the 1980. Political party elites did have room for manuevre so as to affect the constraining conditions and to enhance the efficacy, effectiveness and therefore legitimacy of the democratic regime. The principal argument of the thesis is that political party elites, far from taking such a course of action, through their actions and non-actions -particularly their reactions to problem of terrorism and economic crisis- have done much to undermine the belief in the democratic system and paved the way to its breakdown in 1980.