Kıraat ilminde hemze konusu
The hamza in the Quranic readings
- Tez No: 649592
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kıraat İmamları, Kıraat, Hemze, Quran, readers, reading, hamz
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma; kıraat imamlarının hemzeyle ilgili uygulamaları ve bunların arasındaki farklılıkları ele almaktadır. Ayrıca bu farklılıkları daha anlaşılır bir biçimde ortaya koyup nasıl temellere dayandıklarını daha iyi gösterebilmek için araştırmada konuyla ilgili birçok örnek zikredilmiştir. Araştırma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde Kur'an'ın özelliklerinden biri olması bakımından Kur'an kıraatlerinin Kur'an'ın i'câzıyla ilişkisinden ve kıraatler arası farklılıkların faydalarından bahsedilmiştir, sonra kıraat kavramından, kıraatlerin ortaya çıkışı ve geçirdiği tarihsel süreçten, sahîh kıraatin şartlarından ve bunların yanı sıra on kıraatin imamları, onlarıın hocaları ve öğrencilerinden bahsedilmiştir. İkinci bölüme de bu araştırmanın merkezini teşkil eden kıraat imamlarının hemzeyle ilgili uygulamalarına ve bunların arasındaki farklılıklara yer verilmiştir. Bu bağlamda hemze; tek başına gelmiş olan hemze ya da ardarda gelmiş olan birden fazla hemze olarak iki kısımda incelenmiştir ve her bir kıraat imamının bunlarla ilgili uygulaması müstakil olarak ele alınmıştır. Araştırmanın sonunda ise ulaşılan sonuçlar ve hem Allah'ın kitabının anlaşılmasında hem de Arap Dili'nin muhâfaza edilmesindeki önemine binâen kıraat ilmine önem verilmesini teşvik eden tavsiyelerle son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is about the approaches of Quran readers and their diversity in the subject of hamza. It includes many examples that show where readers differ in reading and direct such differences. The research comes in an introduction and two chapters. The introduction talks about the relation between Quranic readings and the miracles of Quran as the readings are considered a kind of Quranic miracles. It also talks about the value of having different Quranic readings. The first chapter talks about Quranic readings in terms of their concept, emergence, stages they went through and the conditions of correct reading. It also introduces the ten readers, their teachers and students. The second chapter includes the main aspect of the research which is the differences between readers about the hamza. The hamza has been classified into single, one Hamza in a word, and multiple, more than one hamza in a word. The chapter also explains the approach of each reader separately. The research is concluded with the results and recommendations which urged the need to pay more attention to the science of Quranic readings for their great importance in comprehending the Holy Quran and correcting Arabic speech.