Güneydoğu Asya ülkeleri birliğinde kolektif kimlik inşası
Constructing collective identity in the association ofSoutheast Asian nations
  1. Tez No: 649594
  2. Yazar: CANAN TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal İnşacılık, ASEAN, kolektif kimlik, ulus kimliği, Social contructivism, ASEAN, collective identity, national identity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada bölgesel bir örgüt olarak bilinen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) örgütünün kolektif kimlik inşa etme kapasitesi incelenmiştir. Bu açıdan öncelikle kolektif kimlik kavramının sosyal bilimlerde ve uluslararası ilişkiler alanında yeri açıklanarak ASEAN örgütünün kolektif kimlik yaratma kapasitesi örgütün kuruluş öncesi, sonrası ve bugünkü yapısı ele alınarak tartışılmıştır. Bunun yanı sıra Soğuk Savaş sonrası bağımsızlık elde eden üye devletlerin ulus kimliği ile ulus üstü kimlik arasında uyum oluşturma çabası, üyelerin ve örgütün karşılıklı etkileşimi çerçevesinde incelenmiştir. Birliğin yapısı, sosyal inşacı bakış açısıyla ele alınarak metin analizi metoduyla kurumsal yapısındaki dönüşüm ve kolektif kimlik oluşturmak için atılan adımlar tartışılmıştır. Sonuç bölümünde ise örgütün son on yıllık faaliyetleri kolektif kimlik kavramı çerçevesinde değerlendirilip nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılarak örgüt kimliğinin tanımlanmasını hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the collective identity building capacity of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), known as regional organization has been examined. In this respect, first of all, the place of the concept of collective identity in social sciences and international relations has been explained and the capacity of the ASEAN organization to create collective identity has been discussed by addressing the organizatiıon's pre-establishment, post-establisment and the current structure. In addition, the efforts of the member states that gained independence after WWII to create harmony between the national and supranational identity has been examined within the framework of the mutual interaction of members and the organization. The structure of the union has been discussed from social constructivist perspective and the steps taken to create collective identity and the transformation in its institutional structure has been focused through text analysis method. In the conclusion part, ıt is aimed to evaluate the activities of the organization for the last ten years within the framework of the concept of collective identity and to define the organizational identity by using qualitative research methods.