Bilgisayar teknolojisi etkisinde plastik sanatlar
Plastic arts under the effect of computer technology
- Tez No: 649604
- Danışmanlar: PROF. MELİHAT TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, İnternet, Sanat, Sistem, Teknoloji, Art, Computer, Internet, System, Technology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
19.yüzyıl ve sonrasında ortaya çıkan bilgisayar sistemleri öncülüğündeki teknolojik sistemler, sanat alanı içerisinde yenilikler oluşturmuşlardır. Fotoğrafın icadıyla meydana gelen sistemler, sanatçıların dikkatlerini üzerine çekerek sanat alanı içerisinde güncellemeler meydana getirmiştir. Bilgisayar sistemlerinin çok kısa süreçler içerisindeki yayılımı ve kişiselleşmesi, sanatçılar bağlantısıyla plastik sanatları dönüşümüne neden olmuştur. Günümüzde sanatçılar hangi ifade biçimini kullanırsa kullansın, üretimlerinin herhangi bir basamağında teknolojik sistemlerden faydalanmaktadır. Bu durum teknolojik sistemlerin önceki dönemlerde olmadığı kadar ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Günümüzde teknolojik sistemlerin beraberinde getirdiği hız, tüm hayat ile beraber sanat yapısının da sahip olduğu niteliklerini akıl almaz bir devinimle güncelleyip dönüştürmektedir. Bununla beraber sanatçıları kendi yapısı içerisine yönlendirmekte ve güncel prosedürlerin, düşüncelerin, beğenilerin, ifade biçimlerinin meydana getirilmesine neden olmaktadır. Tüm bunların sonucunda güncel sanat ortamı, Siber Sanat dönemini deneyimlemektedir. Tez çalışmasının birinci bölümünde, bilgisayar sistemlerinin ortaya çıkışı incelenmiştir. İnceleme sonucunda teknolojik sistemlerin hayatın her katmanıyla beraber sanatçıların bağlantılarını kullanarak sanat alanı içerisinde görülen etkilerine ulaşılmıştır. Tez çalışmasının ikinci bölümünde, teknolojik sistemlerin gelişimi, sanat alanına sağladığı güncel prosedürler ile sanatçıların ifade biçimlerinde gerçekleşen değişimlere değinilmiştir. Bunun sonucunda teknolojinin sanat yapısını dönüşüme zorladığı ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde, meydana gelen teknolojik sistemler sonucunda ortaya çıkan Sanal Sanat yaklaşımları incelenmiştir. İncelenen bu yaklaşımlar arasında Yeni Medya Sanatı, Net Art, Yazılım Sanatı, Glitch, Dijital Baskıresim, Hacktivizm, Biyo Sanat bulunmaktadır. İnceleme sonucunda teknolojik sistemlere ait olan niteliklerin sanatçılar tarafından farklı biçimlerde yorumlanarak yeni ve farklı yaklaşımların, prosedürlerin ortaya çıkmasına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dördüncü bölümde, Sanal Sanat adı altında üretim gerçekleştiren öncü sanatçıların yaşamları, eserleri incelenmiştir. Bu bölümde bahsedilen sanatçılar arasında Shawn Brixey, Miha Strukelj, Hiroshi Kawano, Dan Hays, Adrian Cain, Kenneth Snelson, Nick Gentry, Jean Pierre Yvaral, Maurizio Bolognini, Konstantin Khudyakov bulunmaktadır. İnceleme sonucunda teknolojik sistemlerin sanat yapısını ve sanatçıları etkisi altına alarak tanımlamaları, ifadeleri ve prosedürleri geri dönüşü olmayan bir biçimde dönüştürdüğü ortaya konulmuştur.“Bilgisayar Teknolojisi Etkisinde Plastik Sanatlar”adlı tez çalışması neticesinde, bilgisayar teknoloji sistemlerinin meydana getirildiği ilk dönemden günümüze değin toplumsal yapıların her katmanına adapte olduğu, sanat yapısını etkileyerek güncel yönelimleri meydana getirdiği, sanatçıları dönüştürerek yeni ifade ile estetik olgusunu ortaya çıkardığı ve günümüze kadar bilinen sergileme şekli ile ortamını geri döndürülemez biçimde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological systems led by computer systems that emerged in the 19th century and afterwards created innovations in the field of art. The systems that emerged with the invention of photography brought the attention of the artists and brought about updates within the field of art. The spread and personalization of computer systems in very short periods has led to the transformation of plastic arts with the connection of artists. Today, artists make use of technological systems at any stage of their production, no matter what form of expression they use. This situation causes technological systems to come to the fore more than in previous periods. Today, the speed brought about by technological systems updates and transforms the qualities of the art structure as well as the whole life with an incredible movement. However, it directs the artists within its own structure and causes the creation of current procedures, thoughts, tastes and expressions. As a result of all this, the contemporary art environment is to experiencing the Cyber Art period. In the first part of the thesis, the emergence of computer systems has been examined. As a result of the examination, the effects of technological systems in the field of art have been reached by using the connections of artists with every layer of life. In the second part of the thesis, the development of technological systems, the current procedures it provides to the field of art, and the changes in the way of expression of the artists are mentioned. As a result, it was stated that technology forces the art structure to transform. In the third chapter, Virtual Art approaches emerging as a result of the technological systems are examined. Among these approaches examined are New Media Art, Net Art, Software Art, Glitch, Digital Printmaking, Hacktivism, Bio Art. As a result of the examination, it was concluded that the qualities belonging to the technological systems were interpreted by the artists in different ways and caused the emergence of new and different approaches and procedures. In the fourth chapter, the lives and works of leading artists who produce under the name of Virtual Art are examined. Among the artists mentioned in this section are Shawn Brixey, Miha Strukelj, Hiroshi Kawano, Dan Hays, Adrian Cain, Kenneth Snelson, Nick Gentry, Jean Pierre Yvaral, Maurizio Bolognini, Konstantin Khudyakov. As a result of the examination, it was revealed that technological systems irreversibly transform definitions, expressions and procedures by influencing the art structure and artists. As a result of his thesis named“Plastic Arts under the Effect of Computer Technology”, computer technology systems have adapted to every layer of social structures from the first period to the present day, created contemporary trends, transformed artists and revealing the phenomenon of aesthetics with a new expression.. It was concluded that the shape and the environment irreversibly affected.