Dynamics of consumer behavior and policies in sustainable food systems in Turkey
Türkiye'de sürdürülebilir gıda sistemlerinde tüketici davranışı dinamikleri ve politikalar
- Tez No: 649638
- Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Gıda Sistemleri, Gıda Tercihleri, Gıda Tüketimi, Gıda Politikaları, Sustainable Food Systems, Food Choices, Food Consumption, Food Policies
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tezde sürdürülebilir gıda sistemlerinde tüketim dinamiklerini belirleyen tüketici davranışları sebep ve sonuçlarıyla incelendi ve Türkiye'de gıda konusunda tüketime yönelik kamu politikalarının ne ölçüde amacına uygun olduğu analiz edildi. Bu doğrultuda sürdürülebilir gıda sistemlerinin yapısı, gıda tüketicisi davranış ve tercihlerini etkileyen faktörler konusundaki mevcut literatür ile gıda tüketicisine yönelik yapılan farklı kamu politikaları ile Türkiye'deki uygulamalar incelendi. Bununla birlikte, eğitim ve gelir düzeyi yüksek, evli, çocuklu, 25-40 yaş arasındaki 13 kişiyle (7 anne, 6 baba) yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar gerçekleştirildi. Çalışmada, Türkiye'de gıdaya yönelik kamu politikalarının farklı boyutlarda uygulandığı ve kişilerin uygulamalar konusundaki bilgisinin yeterli olmadığı tespit edildi. Ayrıca farklı ihtiyaçlara sahip tüketici beklentilerine uygun politika oluşturmak konusuna önem verilmesi ve politikalara olan güvenin yeniden inşa edilmesi için var olan eksikliklerin giderilmesi gerektiği düşünülerek bazı önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
This thesis examined causes and results of consumer behaviors, which determine the dynamics of consumption in sustainable food systems and analyzed the effectiveness of public policies on food consumption in Turkey. In this context, the structure of sustainable food systems, factors affecting food consumers' behaviors and preferences and public policies and policy implications towards food consumers in Turkey are examined. In addition, semi-structured in-depth interviews were conducted with a purposively chosen group of 13 people (7 mothers, 6 fathers) married between the ages 25-40, who have high education and high income. In the study, it is found that public policies towards food are implied in different dimensions and individuals do not have sufficient information on policy implications in Turkey. In addition, some suggestions were made considering the need of creating policies suitable for different consumer needs and correcting the deficiencies in existing policies.