Philippine conflict on the Bansamoro: The Muslim minority and its political integration
Filipinler'deki Moro meselesi: Müslüman azınlığın siyasi entegrasyonu
- Tez No: 649639
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Ayrılıkçı hareket, Toprak Bütünlüğü, Bangsamoro, İlke, Barış Müzakeresi, Conflict, separatist movement, territorial integrity, Bangsamoro, Principle, peace Negotiation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bangsamoro ile ilgili Filipin meselesi, Moro ayrılıkçı hareketin Filipinler'deki devam eden mücadelesidir. Aynı zamanda Güneydoğu Asya'nın en uzun süren silahlı çatışmalarından biridir. Yüzyıllardır süren aşırı toplumsal parçalanma ve bölünmelerden ortaya çıkan çok yönlü bir konudur. Çatışmanın sürekliliği, birbiriyle yarışan iki kaygıdan kaynaklanıyor. Moro ayrılıkçı hareketinin kendi kaderini tayin hakkı iddiası ve Filipinler'in egemenlik hakkının toprak bütünlüğü güçlendirilmesi. Her iki taraf da birçok kez anlaşmazlığı barışçıl bir müzakere yoluyla çözmeye çalışmış; ancak, mutabık kalınan anlaşma, her iki tarafın da uyumsuz ilkesi nedeniyle bu çatışmayı çözmek için yeterli değildir. Bu çalışma, Filipin-Bangsamoro çatışmasının kökeninin daha iyi anlaşılması ve bu çatışmanın neden Güneydoğu Asya'da en uzun süredir devam eden silahlı çatışma haline geldiğini doğru bir şekilde incelemek için anlaşmaların gözden geçirilmesi için tarihsel bağlam sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Philippine conflict on the Bangsamoro is the continuing struggle of the Moro secessionist movement in the Philippines, which is one of the Southeast Asia's lengthiest armed conflicts. It is a multifaceted matter emerging from centuries of extreme societal fragmentation and divisions. The persistence of the conflict lies in two competing concerns. The assertion of self-determination rights of the Moro separatist movement, and the strengthening of the Philippines' sovereign right to territorial integrity. Both sides have tried many times to resolve the conflict through a peaceful negotiation; however, the agreed agreement is not sufficient to resolve this conflict because of the incompatible principle of both sides. This study provides historical context to the further understanding of the root of Philippine-Bangsamoro conflict and reviewing the accords to properly examine why this conflict has become the longest-running armed conflict in Southeast Asia.