Mobil uygulamalarda kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımı: E-ticaret uygulaması
User experience and interface design in mobile application: E-commerce application
- Tez No: 649709
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞADİ KARAŞAHİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Mobil Uygulama, Kullanıcı Arayüzü Tasarımı, Kullanıcı Deneyimi Tasarımı, E-Ticaret, New Media, Mobile Application, Interface Design, User Experience Design, ECommerce
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnsanlık, varoluşundan beri çeşitli simgesel değer taşıyan resimler ya da farklı figürlerle varlığını ve bilgilerini gelecek nesillere aktarmak için çaba harcamıştır. Yazının bulunması insanlığın bilgi ve deneyimini gelecek nesillere aktarmasına yardımcı olurken matbaanın bulunması da büyük bir katkı sağlamıştır. Geleneksel medya diye tanımlanan basılı yayınlar radyo televizyon ve benzeri iletişim araçları insanların kitlesel haberleşmesini sağlamada önemli katkılar sunmuştur. Ancak 21. yüzyıl ile birlikte gelişen elektronik bilgi teknolojileri sayesinde yeni medya kavramının içerisinde kitlelerin birbirleriyle daha rahat haberleşmelerini sağlayan uygulamalar doğmuştur. Bilgisayar ve internetin gelişmesinin yanında bireysel mobil haberleşmesinin de yaygınlaşması yeni medya uygulamalarının etkinliğini artırmıştır. Her alanda etkisini göstermeye başlayan yeni medya uygulamaları, ticaret hayatına da girmiş ve hızlı bir gelişme göstermiştir. Bu çalışmada, yeni medya alanında önemli etkileri olan kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi tasarımı kavramların kuramsal çerçevede aktarılması ve alana bir Türkçe kaynak oluşturması amaçlanmıştır. Çalışmanın uygulama aşamasında çeşitli e-ticaret siteleri incelenmiş, bu sitelerde arayüz tasarımı ve kullanıcı deneyimi tasarımında ortaya çıkan güncel yaklaşımlar çözümlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen temel bulgu ve bilgilere dayanarak örnek uygulama çalışması tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Humanity has endeavored to transfer its existence and knowledge to future generations with pictures or different figures bearing various symbolic values. Finding the writing helped humanity to transfer its knowledge and experience to future generations, and the printing press also made a great contribution. Printed publications, radio, television and similar communication tools, defined as traditional media, have made significant contributions to people's mass communication. However, thanks to the electronic information technologies developed with the 21st century, applications that enable the masses to communicate with each other more easily have emerged within the concept of new media. In addition to the development of computers and the internet, the widespread use of individual mobile communication has increased the effectiveness of new media applications. New media applications, which have started to take effect in every field, also entered the business life and showed a rapid development. In this study, it is aimed to transfer the concepts of user interface and user experience design, which have important effects in the field of new media, in a theoretical framework and to create a Turkish resource for the field. In the implementation phase of the study, various e-commerce sites were examined, and current approaches emerging in interface design and user experience design in these sites were tried to be analyzed. Based on the basic findings and information obtained, a sample application study was designed.