E-ticaret mobil uygulamalarında ikon ve tipografinin uyumu, bir mobil uygulama örneği
Harmony of icon and typography in e-commerce mobil applications, an example of mobil application
- Tez No: 848530
- Danışmanlar: PROF. YUSUF KEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Mobil Uygulama, Mobil Arayüz, E-ticaret Uygulamaları, İkon ve Tipografi, E-commerce, Mobile Application, Mobile Interface, E-commerce Applications, Icon and Typography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüz dünyasının ayrılmaz bir parçası haline gelen teknoloji, hayatımızı büyük ölçüde etkileyip dönüştürmektedir. İnsan-bilgisayar arasındaki ilişki, mobil cihazların gelişimi ve mobil uygulamaların çeşitliliği bu dönüşümün bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşanılan teknolojik gelişmeler, mobil cihazların yüksek donanıma sahip olmasını ve uygulamaların sürekli olarak kendini yenilemesine olanak sağlamaktadır. Dijital çağın bir parçası olan mobil uygulamalar, modern yaşamın her alanına değen, iş yükünü hafifleten, eğlenceyi, bilgiyi ve birçok faydayı günlük yaşamımıza entegre eden araçlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde çeşitli alanlarda geliştirilen mobil uygulamaların her kategoride varyasyonları mevcut olup en sık tercih edilenlerinden biri de e-ticaret üzerine geliştirilen uygulamalar olmaktadır. Mobil uygulamalar, e-ticaret işletmeleri ve kullanıcıları açısından önemli bir araçtır. Ancak başarılı bir e-ticaret mobil uygulaması geliştirmek ve sürdürmek, iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve güvenliği sağlamak için dikkatli bir planlama ve yönetim gerektirir. Özellikle e- ticaret uygulamalarında karşımıza çıkan fazla metin kullanımından kaynaklı karmaşıklık alışverişi zorlaştırmaktadır. Doğru tipografi kullanımı, kullanıcıların ürünleri incelemelerini, bilgiyi okumalarını ve sonunda güvenli satın alma işlemi yapmalarını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca mobil ekranlarda alan tasarrufu sağlayan ve evrensel bir dile sahip olan ikonların seçimi ve uygulama içerisinde kullanımı e- ticaret uygulamalarının kullanıcı dostu ve işlevsel olmasına yardımcı olmaktadır. E- ticaret uygulamalarında ikon ve tipografinin uyumlu kullanılması özellikle kullanıcı deneyimini olumlu etkilemektedir. Hazırlanan bu tez çalışmasında, e-ticaret alanında geliştirilen mobil uygulamaların tasarım süreci ele alınmış, ikon ve tipografi açısından detaylı bir şekilde incelenmiştir. Karşılaşılan problemlere çözümler üretilmiş, güncel bir e-ticaret uygulaması üzerinden öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technology, which has become an integral part of today's world, greatly affects and transforms our lives. The relationship between human and computer, the development of mobile devices and the diversity of mobile applications are all part of this transformation. Technological developments enable mobile devices to be highly equipped and applications to constantly renew themselves. Mobile applications, which are part of the digital age, are tools that touch every aspect of modern life, lighten the workload, integrate entertainment, information and many benefits into our daily lives. Today, there are variations of mobile applications developed in various fields in every category, and one of the most preferred ones is the applications developed on e-commerce. Mobile applications are an important tool for e-commerce businesses and users. However, developing and maintaining a successful e- commerce mobile app requires careful planning and management to ensure a good user experience and security. Especially in e-commerce applications, the complexity caused by the excessive use of text makes shopping difficult. Using the right typography makes it easier for users to examine products, read information and ultimately make a secure purchase. In addition, the selection and use of icons that save space on mobile screens and have a universal language helps e-commerce applications to be user-friendly and functional. The harmonious use of icons and typography in e-commerce applications especially positively affects the user experience. In this thesis, the design process of mobile applications developed in the field of e-commerce is discussed and analyzed in detail in terms of icons and typography. Solutions to the problems encountered are produced and suggestions are presented through a current e-commerce application.