Karadeniz bölgesinde kadın girişimciliği üzerine bir inceleme: Giresun ili örneği
Women enteprenenurship in the Black Sea region: The case of Giresun province
- Tez No: 649711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ASİLTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın Girişimciliği, Giresun, Karadeniz Bölgesi, İş dünyası, Women Entrepreneurship, Giresun, Black Sea Region, The business world
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dünya tarihinde kadınlar toplumsal ve ekonomik olarak önemli katkılarda bulunmuşlardır. Ancak kadın emeğinin dünya genelinde uzun bir dönem boyunca maddi bir karşılığının olmadığı; I.Sanayi Devrimi ve devam eden endüstriyel gelişmeler, küreselleşme ve işletmelerin sayısının hızla artmasıyla birlikte kadınların daha çok iş hayatına katıldıkları görülmektedir. Eğitim düzeyi artan ve farkındalık kazanan kadın çalışanlar farklı sektörlerde var olmakla birlikte, ne yazık ki erkek çalışanlarla aynı ücret ve haklara sahip olmada zorluklar yaşadıkları da bir gerçektir. Kadınlar sadece çalışan olarak değil, işveren olarak da iş dünyasında etkin rol oynamaktadır. Kadın girişimcilerin sayısı hem dünyada hem de Türkiye' de giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Karadeniz Bölgesi'nde kadın girişimciliğinin incelenerek, Giresun ili örneğinde kadın girişimcilerin durum analizinin gerçekleştirilmesidir. Çalışmanın evrenini Giresun il merkezinde faaliyet gösteren kadın eczacılar (39)ve Giresun Barosuna kayıtlı kadın avukatlar (144) oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise sınırlılıklar sebebiyle 87 kadın eczacı ve avukat olarak tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler, literatürde yer alan çalışmaların sonuçları ile örtüşecek biçimdedir ve katılımcıların benzer sorunlar yaşadığı görülmüştür. Kadın girişimciler; girişimlerine başlarken sermaye bulma, destek görme, girişimleri sırasında iş aile dengesini kurabilme konularında sorunlar yaşanmaktadır. Diğer taraftan katılımcılar Giresun ilinde faaliyet göstermeyi bir dezavantaj olarak değerlendirmemiştir.
Özet (Çeviri)
Women made important contributions socially and economi cally in world history. However, women'slabordoes not have a material responsefor a long period World wide; with the Industrial Revolution I and the on going industrial developments, globalization and th eincreasing number of enterprises, it is seen tha twomen participate more in business life. Although femaleemployees whosee ducationlevel is increasing and gaining a war enessexist in different sectors, unfortunately it is also a fact that they have difficulties in having the same wagesan drights as maleemployees. Women play an active role not only as an employee but also as an employer in the busines sworld. The number of women entrepreneurs in the world as well as in Turkey is increasing. The purpose of this study is toanalyze the situation of women entrepreneurs in the example of Giresun provinceb yexamining women'sentrepren eurship in the Black Sea Region. The universe of the study consists of femalep harmacists (39) and femalelaw yers (144) registered in the Giresun Bar Association. Thesample of the study was determined as 87 women pharmacists and lawyers duet olimitations. The data obtained from the stud yare in a way tha tcoincides with the results of thes tudies in the literature and the participants were found to have similar problems. Women entrepreneurs; While starting the irventures, there are problems in finding capital, getting support, and establishing family balance during the irattempts. On the other hand, the participants did not consideroperating in Giresun province as a disad vantage.