Effects of different types of lighting on human performance
Değişik ışıklandırma tiplerinin insan performansına etkisi
  1. Tez No: 64982
  2. Yazar: KAAN ÖDEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Işıklandırma yöntemleri, Işıklandırma tipleri, İnsan performansı, görsel performans. IV, Lighting conditions, Lighting types, Human performance, Visual performance. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET DEĞİŞİK IŞIKLANDIRMA TİPLERİNİN İNSAN PERFORMANSINA ETKİSİ Kaan Ödemiş İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cengiz Yener Mayıs, 1998 8u çalışmada değişik ışıklandırma tiplerinin büro mekanlarında, insan performansı üzerinde olan etkisi sorgulanmıştır. Çalışmanın sonucu olarak bazı değişik ışıklandırma tiplerinin insan performansı üzerinde arttırıcı veya engelleyici etkisinin olup olmadığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Özellikle ofis çalışanları bütün zamanlarını iç mekanlarda geçirdikleri için, ışıklandırma tiplerinin psikolojik, fizyolojik ve görsel açıdan performanslarını etkileyip etkilemediği incelenmiştir. Bu çalışma, yeterli performans için ışıklandırma açısından uygun çalışma ortamlarını araştırmaktadır. Ayrıca insan performans modelleri, görsel performans, ışıklandırma-performans ilişkileri ve performans iyileştirme durumları da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT TYPES OF LIGHTING ON HUMAN PERFORMANCE Kaan Ödemiş M. F. A. In Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener May, 1998 This thesis discuses the effects of different types of lighting on human performance in working environments. Different interior lighting types may be effective on improving performance or on the contrary hindering the performance. Another point that is considered is psychological, physiological and visual effects of different lighting types on workers which may hinder or improve performance. This work is trying to find out the proper working conditions for good performance in relation to lighting. Also human performance models, visual performance and relations with lighting and conditions for improving performance are discussed.