Otel işletmelerinde gayriahlaki (etik dışı) tüketici davranışları: Sapanca'daki 4 ve 5 yıldızlı otellerde bir araştırma
Immoral (unethical) consumer behaviors in hotel businesses: A research in 4 and 5 star hotels in Sapanca
  1. Tez No: 649879
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÖZLEM GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, etik, gayriahlaki(etik dışı) tüketiciler, gayriahlaki(etik dışı) tüketici davranışları, otel işletmeleri, Morality, ethics, immoral(unethical) consumers, immoral(unethical) consumers behaviors, hotel businesses
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Ahlak, toplumda bireylerin davranış ve ilişkilerini düzenleyen ve bu düzenin nasıl olması gerektiği konusunda rehberlik eden kurallar ve ilkelerdir. Etik ise temelinde ahlakı barındırmaktadır. Etik, insanların davranış ve ilişkilerini iyi ve kötü şeklinde değerlendiren kurallar ve ilkelerdir. Etiğin ahlaktan temel farkı evrensel olmasıdır. Günlük hayatta toplum, işletmeler ve yönetim gibi birçok alanda ahlak ve etiğe başvurulmaktadır. Bu anlamda kişilerin her alanda bir takım ahlak dışı davranışları gerçekleşebilmektedir. Dünyada her yıl milyonlarca insan turizm faaliyetini gerçekleştirmektedir. Turizm işletmelerinin bünyesinde olan otel işletmelerini ziyaret eden tüketiciler işletmelerde bulundukları süre içerisinde hırsızlık, taciz, şiddet gibi gayriahlaki(etik dışı) davranışlarda bulunabilmektedir. Aynı şekilde otellerde çalışan personellerinde gayriahlaki davranışları meydana gelebilmektedir. Araştırmanın amacı otel işletmelerinde meydana gelen gayriahlaki tüketici davranışlarının ortaya çıkarılmasıdır. Otel işletmelerinde yaşanan olası gayriahlaki davranışlara yönelik çözüm önerileri geliştirilerek, hem sektör çalışanlarına hem de bu konuda araştırma yapacak olan araştırmacılara kaynak oluşturulması sağlanacaktır. Görüşmeler turistik konumu ve doğal güzellikleri bakımından dikkat çeken ve turizmde bir cazibe merkezi olan Sapanca'daki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinin departman yöneticileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı-biçimsel görüşme yöntemi benimsenerek görüşme talebini kabul eden 19 kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma konusu hakkında derinlemesine bilgi elde edebilmek için görüşme yöntemi seçilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile bulgulara dönüştürülmüştür. Araştırma sonucuna göre Sapanca'daki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde tüketiciler tarafından gayriahlaki davranışlar meydana gelmektedir. Tüketicilerin gayriahlaki davranışları işletmeye, çalışana ve diğer tüketicilere yönelik olabilmektedir. Bu davranışların işletmeye, çalışanlara ve diğer tüketicilere maddi ve manevi açıdan olumsuz etkileri olabilmektedir. Gayriahlaki davranışların ortaya çıkmasını kişilik, işletme hizmet ve imkânları, çalışanların etkisi gibi birçok husus etkilemektedir. İşletmeler bu davranışları önlemek için güvenlik düzeyini arttırmak, çalışanlara bu konuda eğitim vermek gibi uygulamalarda bulunmaktadır. Bu davranışlara yönelik tüketiciler için Kara Liste'ye almak ve çalışanlar için işten çıkarmak gibi yaptırımları bulunmaktadır. İşletmeler tüketicilerin gayriahlaki davranışlarını kurum içerisinde müzakere etmektedir.
Özet (Çeviri)
Morality is the rules and principles that regulate the behavior and relationships of individuals in society and it guides how this order should be. Ethics is based on morality. Ethics are rules and principles that evaluate people‟s behavior and relationships as good and bad. The main difference of ethics from morality is that it is universal. In daily life, morality and ethics are applied in many areas such as society, businesses and management. In this sense, some immoral behaviors of people can occur in every field. Millions of people carry out tourism activities every year in the world. Consumers who visit hotel businesses within the tourism businesses can act in immoral(unethical) behaviors such as theft, harassment and violence during their stay in these businesses. Likewise, the staff of the hotels can behave immoral. The aim of the research is to reveal the immoral behavior of consumers occuring in hotel businesses. Resolution suggestions for possible immoral behaviors experienced in hotel enterprises will be developed and resources will be created for both industry employees and researches who will conduct research on this issue. The interviews was carried out with the department managers of 4 and 5 star hotel businesses in Sapanca, which attracts attention with its touristic location and natural beauties and Sapanca is a center of attraction in tourism. In the research, semi-formal interview method, which is one of the qualitative research methods, was adopted face-to-face interviews with 19 people who accepted the interview request. The interview method was chosen to obtain in-depth information on the subject of the research. The data obtained as a result of the research were converted into findings with the content analysis method. According to the research result, in 4 and 5 star hotel businesses in Sapanca, immoral behaviors were occured by consumers. The immoral behaviors of consumers can be directed towards businesses, employees and other consumers. This behaviors have negative effects, financially and morally on the business, employees and other consumers. Many issues such a personality, business services and facilities and the influence of employees play role in the emergence of immoral behavior. In order to prevent these behaviors, businesses have applications such as increasing the level of security and training employees on this subject. There are sanctions for these behaviors such as adding to the Black List for consumers and firing for employees. Businesses confer the immoral behavior of consumers within the organization.