Components of taste in furniture selection: The case of upper income group in Istanbul
Mobilya seçiminde zevk unsuru bileşenlerinin belirlenmesi: İstanbul'daki üst gelir grubu örneğinin incelenmesi
  1. Tez No: 64988
  2. Yazar: ELİF TÜRKKAN (ERDEMİR)
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEYZAN ERKİP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Zevk, mobilya, mobilya seçimi, zevk etkenleri, üst gelir grubu. IV, Taste, furniture, furniture selection, taste variables, upper income group. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET MOBİLYA SEÇİMİNDE ZEVK UNSURU BİLEŞENLERİNİN BELİRLENMESİ: İSTANBUL'DAKİ ÜST GELİR GRUBU ÖRNEĞİNİN İNCELENMESİ Elif (Erdemir) Türkkan İç Mimarlık ve Çevre Tasannu Bölümü Sanat, Tasarım ve Mimarlık Doktora Programı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Feyzan Erkip Haziran, 1998 Bu tezin amacı, mobilya seçiminde etkili olan zevk kavramım oluşturan etkenlerin saptanmasına yönelik bir çerçeve geliştirmektir. Bu kavram İstanbul'da üst gelir gruplarının oturma odaları için mobilya seçimleri aracılığı ile tartışılmıştır. Tezin çerçevesini oluşturan kavramlar arasında mobilya seçiminde ortaya çıkan önemli etkenler ve bunların arasında zevk kavramının yeri belirlenecek ve bu doğrultuda zevk kavramı açıklanacaktır. Böylece mobilya seçiminde ortaya çıkan zevk etkeninin içeriği belirlenmeye çalışılacaktır. Bu çalışmaların sonucunda belirlenen etkenlerin geçerliliği İstanbul'da yürütülen araştırmayla sınanmış ve sonuçlan aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPONENTS OF TASTE IN FURNITURE SELECTION: THE CASE OF UPPER INCOME GROUP IN ISTANBUL Elif (Erdemir) Türkkan Ph.D. Program in Fine Arts, Design and Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Feyzan Erkip June, 1998 The aim of the present study is to develop a framework for the determination of the influential factors of taste in the selection of furniture, mainly for the living rooms which is tested through the upper income group in Istanbul. Therefore, the concepts constituting the framework of the study are explained, the important factors in the selection of furniture are explored and then the concept of taste is discussed. Accordingly, the factors constituting the taste is put forward which are influential in the selection of furniture. Lastly, an empirical research was conducted in Istanbul to investigate the role of these factors in the formation of taste of upper income group.