Gölemezli ve yakın çevresi jeotermal suların hidrojeolojik kavramsal modellemesi
Hydrogeological conceptual modeling of Gölemezli and near geothermal waters
  1. Tez No: 650101
  2. Yazar: FATİH AKINAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gölemezli, Jeotermal sular, Jeotermal, Hidrojeoloji, Hidrojeokimya, Geothermal waters, Geothermal, Hydrogeology, Hydrogeochemistry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Çalışma alanı Büyük Menderes ve Gediz kıtasal rift zonlarının birleştiği lokasyonda bulunan dünyaca meşhur Pamukkale travertenlerinin 2 km KB kesiminde yer alır. Jeolojik olarak yörede rezervuar kayacı oluşturabilecek iki farklı kayaç grubu bulunmaktadır: (1) Neojen yaşlı Sazak formasyonu sığ rezervuarı ve (2) Paleozoik yaşlı olan ve mermer, kuvarsit ve şist ardalanmasından oluşan İğdecik formasyonu ve Ortaköy formasyonu derin rezervuarı oluşturur. İnceleme alanındaki jeotermal sularda sıcaklık, pH, Eh (mV), EC (S/cm), çözünmüş oksijen miktarı (mg/l) ve alkalinite değerleri (mmol/l) gibi ölçümler gerçekleştirilmiştir. Bu arazi çalışmaları arasında ICP-OES ile katyon analizleri ve IC ile anyon analizleri gerçekleştirmek üzere 15 adet jeotermal su ve yeraltı suyu örneği alınmıştır. Hidrojeokimyasal olarak Gölemezli'deki jeotermal suları Na-HCO3 tipi sular olup yüksek miktarda Ca ve SO4 içermektedir. Buna karşın Pamukkale jeotermal suları Ca-HCO3 tipi sular olup yüksek miktarda Ca içermektedir. Gölemezli jeotermal sularında Na+K>Ca>Mg şeklinde baskın katyon ve SO4>HCO3>Cl baskın anyon sıralaması mevcuttur. Na1/1000-K1/100-√Mg üçgen diyagramı Gölemezli jeotermal sularının ham sular olduğuna işaret etmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında Gölemezli jeotermal suları hidrojeolojik olarak kavramsal modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
Study area is situated in 2 km NW part of the world famous travertine deposits of Pamukkale located in the node point of the Büyük Menderes and Gediz rift zones. Geologically, there are two rocks units for reservoirs in the area: (1) the Neogene Sazak formation forms the shallow reservoir and (2) the Paleozoic Iğdecik and Ortaköy formation forms the deep reservoir and are composed of marble, quartzite and schist alternations. In the area, in-situ measurements of temperatures, pH, Eh (mV), electrical conductivity values (S/cm), dissolved oxygen values (mg/l) and alkalinity values (mmol/l) were realized. At the same time, 15 samples of geothermal waters and groundwaters in the study area were collected for cation and anion analyses by ICP-OES and IC. The geothermal waters of Gölemezli and environs are of Na-Ca-(SO4)-HCO3 type waters whereas the geothermal waters of Pamukkale are classified as Ca-Mg-HCO3 type waters. In Gölemezli, there are predominant cations of Na+K>Ca>Mg and predominate anions of SO4>HCO3>Cl respectively. The triangular diagram of Na1/1000-K1/100-√Ma indicates an immature waters in Gölemezli and environs. Finally, geothermal waters of Gölemezli were represented as a conceptual model due to obtained data in this study.