Adana Sosyal Sigortalar Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran kaza olgularının epidemiyolojik araştırılması
Epidemiological research of accident cases applying to the Emergency Room of Adana Social Insurance Association Hospital
  1. Tez No: 91729
  2. Yazar: SONGÜL DURUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN YOLDAŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kaza, Yaralanma, Acil Servis, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Adana Sosyal Sigortalar Kuruma Hastanesi Acil Servisine Başvuran Kaza Olgularının Epidemiyolojik Araştırması Bu araştırma ile Adana Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi Acil Servisine başvuran 202 kaza olgusunun epidemiyolojik özellikleri, önceden hazırlanan veri formunun yüzyfize görüşülmesi sonrasında değerlendirilerek sunuldu. Kaza olgularının yaş ortalamasının 27.8 ± 1.3 olduğu, % 8 1.2' sinin erkek, % 18.8'inin kadın, % 51.0'ınm bekar, % 48.0'ınm evli, % 50.0'ınm okur yazar veya ilkokul mezunu, % 54.5' inin sigortalı çalışan olduğu saptandı. Bu kazazedelerinin bulgularına göre % 30.7'sinin trafik kazası, % 26.7' sinin iş kazası, % 23.3' ün ün ev kazasına uğradığı, kazaların % 46.5'inin 8.0I-12°° saatleri arasında olduğu, kaza geçirenlerin % 50.0'sinin 15 dakikadan daha uzun sürede (16-30 dakika) hastaneye getirildiği, trafik kazalarının % 27.4' ünün Cumartesi-Pazar, tüm kazaların % 20.8' inin Cuma günü olduğu, kazaların % 78.7*sinin şehir içinde, % 21.3'ünün şehir dışında, % 63.4' ünün dikkatsizlik sonucunda oluştuğu, kazazedelerin % 46.5'inin ailelerince hastaneye getirildiği, iş kazası ve ev kazası geçirenlerde açık yaralanma trafik kazası geçirenlerde ise kapalı yaralanmalar oluştuğu, kazazedenin % 87.6'stna tetanoz aşısı uygulandığı, % 32.2' sinin üst ekstremite yaralanmasına maruz kaldığı belirlendi. Kazazedelerin % 61.9' unun ayaktan, % 33.1'inin yatırılarak, % 5.0'ının da sevk edildiği ve bunlardan % 59.4'ünün iyileştiği % 38.6'sının geçici iş göremezlik, % 2.0' inin daimi iş göremezlik raporu aldığı saptandı. Üretken çağdaki insanlarımızı hedef alan kazalarda dikkatsizlik ve eğitimsizlik ön planda gelmektedir. Bu konuda eğitimlere ve kazalar ile ilgili epidemiyolojik çalışmalara ağırlık verilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Epidemiological Research of Accident Cases Applying to the Emergency Room of Adana Social Insurance Association Hospital This research investigated epidemiological characteristics of 202 accident cases applying to the Emergency Room of Adana Social Insurance Association Hospital. The data were collected using questionnaires filled by face to face interviews. The mean age of accident cases was found to be 27.8 ± 1.3, with male to female ratio of 81.2 % to 18.8. While 51.0 % were found to be single, 48.0 % were married. Literate or primary school graduates cousisted 50.0 % of cases. The insured workers held a percentage of 54.5. The distribution of accident types were found to be as follows: traffic accidents (30.7 %), work accidents (26.7 %), home accidents (213 %). The 46.5 % of accidents had happened between 801-12.°°. The 50.0 % of accident victims were transported to a hospital in a period of time longer than 15 minutes (16-30 minutes). While the majority (27.4 %) of traffic accidents had occured on Saturday and Sunday, the 20.8 % of all accidents occured on Fridays, with 78.7 % occuring in urban areas, 21.3 % occuring in rural areas, 63.4 % due to carelessness. The 46.5 % cases were transported by their families, the work accidents and home accidents were open wounds ant the traffic accidents were blund trauma. The 87.6 % of accident cases had received tetanus vaccines, 32.2 % had upper extremity injuries. The 38.1 % of cases were hospitalized, 59.4 % were cured, 38.6 % were reported as temporary and 2.0 % as permanent physically disable. Carelessness and lack of education come to the fore in accidents injuring people at productive ages. Education and epidemiological studies related to accidents should be emphasized. KEY WORDS: Accident, Injury, Emergency Room, Social Insurance Association Hospital XI