Doğu Linyitleri İşletmesi (DLİ) kömür ocaklarında iş kazaları analizi
The Analysis accident in Doğu Linyitleri İşletmesi (DLI) collieries
  1. Tez No: 88082
  2. Yazar: MÜKERREM YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MAHMUT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği, Kaza Maliyeti, Kaza Sıklık Oram, Kaza Ağırlık Oram, Labour Security Investigation, Accident Cost, Accident Frequancy Ratio, Accident Weigtness Ratio. II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞU LİNYİT İŞLETMELERİ (DLİ) KÖMÜR OCAKLARINDA İŞ KAZALARI ANALİZİ Mükerrem YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇ Yıl: 1999, Sayfa: 75 Jüri : Prof.Dr. Mesut ANIL Jüri : Yrd. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇ Jüri : Yrd. Doç. Dr. Hasan ÇETİN Hızla sanayileşmeye çalışan Türkiye, iş kazalarına gerekli önemi gösterememiştir. İş kazalarının çokluğu açısından Avrupa'da birinci durumda olan ülkemizde; her 43 saniyede bir iş kazası, her 41 dakikada bir süreli iş göremezlik, her 6 saatte ise bir ölümlü kaza meydana gelmektedir. İş kazalarım sıfıra indirmek mümkün değildir; fakat iş kazalarını önlemek için kazaların öncelikle istatistiksel olarak değerlendirilmesi, kaza nedenlerinin belirlenmesi ve bu nedenleri giderecek önlemlerin alınması gerekmektedir. İş kazalarının ekonomik boyutu da, kaza önleme programının bir parçası olarak göz önünde mrulmalıdrr. Çünkü; kazanın meydana getirdiği sonuçlar, kazaları önlemek için yapılacak harcamaları fazlasıyla geçer. Dolayısıyla kazayı önlemek ödemekten daha ucuzdur. İş kazalarının maliyetiyle ilgili çalışmalar, işletmeye kaza önleme çalışmalarında önemli bir kılavuz olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE ANALYSIS OF ACCIDENT IN DOGU LİNYİT İŞETMELERİ (DLI) COLLIERIES Mfikerrem YILMAZ DEPARTMENT OF MINING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Jury Jury Jury Yrd.Doç.Dr. A. Mahmut KILIÇ Yean 1999, Page: 75 Prof. Dr. Mesut ANTL Yrd.Doc.Dr. A. Mahmut KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Hasan ÇETİN Turkey, one of the developing countries, has not been careful enough on mine accidents. Turkey is the first one among the European countries on accidents: Every 43 seconds one mine accident happens; every 41 minutes one worker is out temporarily; every 6 hours one worker dies. It is not possible to prevent all the accidents, but it is necessary to evaluate the mine accidents statistically to obtain the reasons for accidents and to take precautions. Economic side of mine accidents should be considered as a part of prevention program, because the financial results of accident have a higher cost than the cost of prevention programs. So prevention of an accident has lower cost. The studies on the cost of mine accidents will be a beneficial and an important guide for preventing accidents.