Akciğer rezeksiyonlarında preoperatif değerlendirmede kullanılan kardiyopulmoner egzersiz testinin postoperatif komplikasyonları öngörmedeki rolü
The role of cardiopulmonary exercise test used in preoperative evaluation in lung resections in prediction of postoperative complications
  1. Tez No: 650161
  2. Yazar: EDA NUR KALDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY SARPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Physiotherapy and Rehabilitation, Chest Diseases, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: akciğer rezeksiyonu, risk sınıflaması, VE/VCO2, lung resection, risk stratification, VE/VCO2
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Akciğer rezeksiyonlarında pre-op değerlendirme çok önemlidir. Akciğer kapasitesinin değerlendirmesinde kullanılan spirometrik ölçümlerin post-op komplikasyonları öngörmedeki rolü kısıtlıdır. Kardiyopulmoner Egzersiz Testi (KPET), pre-op değerlendirmenin önemli bir adımıdır. KPET parametrelerinden pikVO2 aerobik kapasiteyi yansıtır ve düşük değerleri post-op komplikasyonlarla ilişkilidir. Ancak son çalışmalarda VE/VCO2'nin post-op morbiditeyi öngörmede pikVO2'ye üstün olduğu; mortalitenin ise bağımsız öngörücüsü olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, akciğer rezeksiyonu planlanan hastaların pre-op akciğer kapasitelerinin değerlendirilmesinde kullanılan spirometrik çalışmalara ek olarak KPET uygulanması ile hastaların cerrahiye uygunluğunu belirlemek ve post-op gelişebilecek komplikasyonları öngörmektir. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya akciğer kanseri, enfeksiyon, bronşektazi, konjenital lobar amfizem tanılı yaş ortalaması 57 olan (24-76) 30 hasta dahil edildi (22 erkek, 8 kadın). Her biri solunum fonksiyon testi ve KPET ile değerlendirildi. Cerrahi sonrası solunum fizyoterapisi programına alınan hastaların post-op komplikasyon ve taburculuk takibi yapıldı. Sonuç: 22 lobektomi, 5 bilobektomi ve 3 pnömonektomi yapıldı. Post-op mortalite gerçekleşmedi. Ventilatuar yetmezlik, atelektazi, uzamış hava kaçağı gibi respiratuar komplikasyonlar ve taburculuk süresinin uzamasına neden olan yara yeri enfeksiyonu morbiditeyle ilişkiliydi. FEV1 KPET parametreleriyle uyumlu değildi (P>0,05). pikVO2 düzeylerinde komplikasyonlu hastalarda farklılık yoktu. VE/VCO2 eğimi 35'ten küçük olanlarda komplikasyon gerçekleşmedi. Lojistik regresyon analizine göre yaş ve VE/VCO2 eğimindeki artışlar post-op morbiditeyi artırmakla birlikte VE/VCO2 post-op morbiditenin bağımsız öngörücüsüdür.
Özet (Çeviri)
Objective: Preoperative evaluation is very important before lung resections. The role of using spirometric measurements is limited for predicting postoperative complications. Cardiopulmonary Exercise Testing (CPET) is an important step of preoperative evaluation. PeakVO2 which is parameter of CPET reflects aerobic capacity and it's low values are associated with post-op complications. İt has been reported in recent studies that VE/VCO2 is superior to peakVO2 in predicting post-op morbidity and it is an independent predictor of mortality. The aim of this study is determine whether patients are suitable for surgery with performing CPET in addition to spirometric studies used in pre-op pulmonary capacity evaluation of patients scheduled for lung resection and predict post-op complications. Method: 30 patients who diagnosed with lung cancer, infection, bronchiectasis and congenital lobar emphysema, with a mean age 57 (range 24-76 years) was included in this prospective observational study. Every patient was evaluated with respiratory function test and CPET. Post-op complications and discharge were followed up in patients who were taken to respiratory physiotherapy program after surgery. Results: 22 lobectomy, 5 bilobectomy and 3 pneumonectomy was performed. Post-op mortality didn't occur. Respiratory complications such as ventilatory failure, atelectasis, prolonged air leak and wound infection causing prolonged discharge time associated with morbidity. FEV1 wasn't correlated with CPET parameters P>0,05). There were no differences in pikVO2 levels in patients with complications. Patients with VE/VCO2 slope less than 35, complication didn't occur. Conclusion: According to logistic regression analysis, increases in age and VE/VCO2 slope increase post-op morbidity, but VE/VCO2 is an independent predictor of post-op morbidity.