Amatör ritmik cimnastik yapan çocukların ve ebeveynlerinin yeme davranışlarının belirlenmesi
Determining the eating behavior of children who is performing amateur rhythmic gymnastics and theirparents
- Tez No: 650177
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜVEDDET EMEL ALPHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Ritmik cimnastik, ebeveyn tutumu, çocukların yeme davranışı, Rhythmic gymnastics, parental attitude, children's eating behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Spor yapan çocukların özel beslenme gereksinimleri bulunmaktadır. Bu gereksinimler, özellikle ritmik cimnastik gibi estetiğin ön planda olduğu spor branşlarında daha fazla önem kazanmaktadır. Sağlıklı beslenme alışkanlığının özellikle sporcu çocukların gelişimleri açısından küçük yaşta kazandırılması gerektiği ve bu alışkanlıkların da ebeveynlerin beslenme tarzlarından etkilendiği bilinmektedir. Bu kapsamda, bu çalışmanın amacı; amatör ritmik cimnastik yapan çocukların beslenme alışkanlıklarına dönüşen yeme davranışları ile ebeveynlerinin çocuklarını besleme tarzı arasındaki ilişkiyi araştırmak olarak belirlenmiştir. Araştırma, özel bir cimnastik spor kulübüne bağlı amatör ritmik cimnastik yapan 105 sporcu ve bu sporcuların ebeveynlerinin katılımı ile yapılmıştır. Katılımcıların verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo-demografik veri formu, Çocuk Beslenme Davranış Ölçeği ve Anne-Baba (ebeveyn) Beslenme Tarzı Anketi ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS İstatistiksel Analiz Programı kullanılarak analiz edilmiş olup, analiz sonucunda çocuk beslenme davranışı ile duygusal besleme ve enstrümantal besleme tarzı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda, çocukları daha sağlıklı besinler tüketen ebeveynler tarafından duygusal ve enstrümantal besleme tarzının daha az kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Çocuk beslenme davranışı ve ebeveyn besleme tarzlarının demografik değişkenler ile ilişkisine yönelik olarak ise, çocuk besleme davranışının yaş, Beden Kütle İndeksi (BKİ), anne-baba eğitim durumu ve meslekleri, anne ve baba BKİ değerleri, ara öğün sayısı ve ara öğünde tercih edilen besin grubu, kahvaltı ve öğle yemeğini okulda veya evde yemesi durumu, bel çevresi ve üst kol çevresi gibi faktörlerden etkilenmediği sonucuna ulaşıldı. Diğer taraftan, ebeveyn besleme tarzının çocuğun yaşı, baba eğitim durumu, ara öğünde tercih edilen besinler, bel çevresi ve üst kol çevresigibi demografik faktörlerden etkilendiği, ancak çocuğun BKİ'si, anne-baba eğitim durumu ve meslekleri, anne ve baba BKİ değerleri, ara öğün sayısına, kahvaltı ve öğle yemeğini okulda veya evde yemesi durumunun ebeveyn besleme tarzları üzerinde anlamlı etkisi olmadığı görüldü. Bu çalışmadan elde edilen sonuçların ritmik cimnastik yapan çocuklar için ileriye dönük beslenme modelleri oluşturulması ve bu çocukların ebeveynlerine verilecek beslenme eğitimlerinin planlanması gibi konularda yol gösterici olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Children who do sports have special nutritional requirements. These requirements gain more importance especially in sports branches where aesthetics is at the forefront, such as rhythmic gymnastics. It is known that healthy eating habits should be gained at a young age especially in terms of the development of athlete children and these habits are affected by the nutrition styles of the parents. In this context, the aim of this study is to investigate the relationship between the eating behaviors of children who practice amateur rhythmic gymnastics, and their parents' style of feeding their children. The research was carried out with the participation of 105 athletes engaged in amateur rhythmic gymnastics and the parents of these athletes. In collecting the participants' data, the socio-demographic data form prepared by the researcher, Child Eating Behavior Scale and Parent (Parent) Nutrition Style Questionnaire scale are used. The collected data were analyzed using the SPSS Statistical Analysis Program, and as a result of the analysis, we found that there is a weak negative relationship between child feeding behavior and emotional feeding and instrumental feeding style. In this context, we argue that emotional and instrumental feeding style is used less by the parents, whose children consume healthier foods. Regarding the relationship between child feeding behavior and parent feeding styles with demographic variables, we found that children's eating behaviour is not affected by age, Body Mass Index (BMI), parental education status and professions of the child feeding behavior, mother and father BMI values, the number of snacks and the preferred food group in the snack, breakfast and lunch, eating at school or at home, waist circumference and upper arm circumference. On the other hand, we found that parental feeding style is affected by demographic factors such as child's age, father's educational status, preferred foods in the snack, waist circumference and upper arm circumference, while the child's BMI, parent education status and professions, mother and father BMI values, number of meals, eating breakfast and lunch at school or at home had no significant effect on parental feeding styles. We believe that the results obtained from this study are guiding in creating forward-looking nutrition models for children doing rhythmic gymnastics and planning the nutrition education to be given to their parents.