Siroza bağlı asiti olan hastalarda spontan asit infeksiyonu
Spontaneous ascites infection in patients with ascites secondary to cirrhosis
- Tez No: 69262
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Siroz, spontan asit infeksiyonu, spontan bakteriyel peritonit, kültür-negatif nötrositik asit, monobakteriyel nonnötrositik bakterasit. m, Cirrhosis, spontaneous ascites infection, spontaneous bacterial peritonitis, culture-negative neutrocytic ascites, monobacterial nonneutrocytic bacterascites
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Spontan asit infeksiyonu (SAl), kronik karaciğer hastalığında konak savunma mekanizmalarının çeşitli komponentlerindeki defektler sonucu oluşan, sık görülen ve yaşamı tehdit eden bir komplikasyondur. Amacımız, bölgemizdeki sirozlu hastalarda SAİ'nun sıklığını, kliniğini, etken mikroorganizmayı, asit sıvı biyokimyası ve karaciğer fonksiyonları ile ilişkisini, nüks oranını ve prognozunu saptamaktı. Çalışmamız, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Yoğun Bakım ve Gastroenteroloji servisine yatan ve asidi olan 230 (168 erkek, 62 kadın; yaş ortalaması 54.6±12.8 yıl) sirozlu hastada yapıldı. Hastaların tanıları, klinik bulgular, biyokimyasal, ultrasonografik ve histopatolojik inceleme ile konuldu. Olgularda kronik karaciğer hastalığı, çoğunlukla, viral nedenlere ve alkole sekonderdi; olguların çoğu, Child C evresindeydi. En fazla görülen klinik semptomlar, karın ağrısı, karında hassasiyet ve ateşti. En sık üreyen mikroorganizma gram-negatifler ve gram-negatiflerden de E.co/i idi. Asit sıvı kültürleriyle eş zamanlı alınan kan kültüründe %37.5 oranında asit sıvı kültüründe üreyen aynı mikroorganizma üredi. Hastaların %25.7'inde, SAl saptandı. SAİ'ları içerisinde, kültür negatif nötrositik asit en fazla, spontan bakteriyel peritonit en az saptandı. SAl'lu hastaların, hastane içi ve dışı mortalitesi yüksekti; nüks oranı, hastane içinde düşük olmasına karşın 1 yıl içinde yüksekti. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da, asit sıvı albumini düştükçe infeksiyona yakalanma riskinin de arttığını tespit ettik. SAİ tespitinde, asit sıvı lökosit sayısını özellikle de asit sıvısı nötrofil sayısını, en güvenilir parametre olarak gözledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPONTANEOUS ASCITES INFECTION IN PATIENTS WITH ASCITES SECONDARY TO CIRRHOSIS Spontaneous ascites infection (SAI) is a frequent and life threatening complication in cirrhotic patients which occurs as the result of the defects in various components of the body defense mechanisms. The aim of this trial was to assess the frequency of SAI during the course of cirrhosis, and to detect the pathogenic microorganisms and biochemical features of ascitic fluid, also to find out the relationship between ascitic fluid findings and functional capacity of liver and to determine the prognosis of cirrhotic patients. 168 men and 62 women total 230 cirrhotic patients (mean age 54.6±12.8 years) with ascites hospitalized at Çukurova University Intensive Care Unit and Gastroenterology Ward were included in this study. Patients were diagnosed by clinical findings, biochemical, ultrasonographical and histopathological examinations. Majority of the cases were secondary to chronic viral hepatitis and chronic alcohol abuse and were classified in Child C stage. The most common manifestations were abdominal pain, abdominal tenderness, and fever. The most common encountered microorganisms were gram-negative bacilli with predominantly E.coli. In 35.7% of these patients, the same microorganisms were isolated in blood samples as well as ascites fluid which were cultured simultaneously. SAI was found in 25.7% of cirrhotic patients. Neutrocytic ascites which was designated with negative bacterial culture was observed most frequently while spontaneous bacterial peritonitis was found least in these cases. The mortality rate of our patients with SAI was high during hospitalization and outpatient period. The cases had low relapse rate during hospitalization, but it was increased during one year follow up period. We observed that the infection risk was increased in contrast to the albumin content of ascites fluid either it was not found statistically significant. Our findings was suggested that ascitic fluid leukocyte count (especially neutrocyte) was the most reliable parameter for the diagnosis of SAI. rv