Aile hekimliği polikliniğine başvuran 30-65 yaş arası kadınlarda serviks kanseri farkındalığının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitude and behaviours about cervical cancer among the women between the ages of 30-65 who applied to family medicine clinic
- Tez No: 650315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: HPV, Pap smear testi, serviks CA, farkındalık, HPV, Pap smear test, Cervical cancer, awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmamızda Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 30-65 yaş arası kadınların serviks kanseri hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirerek serviks kanseri hakkındaki farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız 25.06.2019 tarihli 01 sayılı Etik Kurul onayı alındıktan sonra 1 Eylül 2019-20 Mart 2020 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 30-65 yaş arası kadın hastalarda yürütülmüştür. Araştırmamız, çalışmaya dahil edilen 410 bireye sosyodemografik özelliklerini ve serviks kanseri hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını ölçmeye dayalı hazırladığımız anketin sorularını yüz yüze sorup verilen cevaplardan elde edilen veriler kaydedilerek yapılmıştır. Çalışmamızdaki bireylerin yaş ortalamaları 44.96±10.99'dur. Kanserlerin tarama testleri ile yakalanabileceğini düşünenler %82.9'dur. Herhangi bir kanser türü için kendisini taranacak kişi olarak görenler %46.3'dür. Pap smear testini duyanlar %75.6'dır. Pap smear testini en az 1 kez yaptıranlar %58.3, hiç yaptırmayanlar %41.7 olarak saptanmıştır. Pap smear testini sadece 1 kez yaptıranlar %19.5, sadece 2 kez yaptıranlar %12.9'dur. Her sene Pap smear testi yaptıranlar %13.4, 5 yılda bir yaptıranlar %8.5'dir. Pap smear testi harici test yaptıranlar %12.9'dur. Kendisi ya da bir yakını HPV aşısı olanlar %5.3'dür. Aşı ile serviks kanserinin önlenebileceğini düşünenler %38.8'dir. Maliyet etkin ve kolay uygulanabilir Pap smear testi, gerektiğinde HPV testleriyle desteklenerek, toplum tabanlı tarama programlarıyla yaygınlaştırılarak erken evrede servikal lezyonlar yakalanmalı, ayrıca yapılacak eğitimlerle kadınların serviks kanseri hakkındaki bilgi düzeyleri arttırılarak, yüksek düzeyde farkındalık oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
We aimed to determine the level of awareness about knowledge, attitudes and behaviours of individuals aged between 30-65 who applied to the Family Medicine Clinic on Cervical cancer in this our study. We conducted this society based cross-sectional descriptive study among the women between the ages of 30-65 in 1 September 2019-20 March 2020 at Eskişehir Osmangazi University Family Medicine Clinic following approval of the Ethics Committee. Data were gathered by a questionnaire form which was performed as based on literature knowledge including questions about demographics, their knowledge and practice status about Pap smear test and HPV as face to face interview method. Chi-square test was used for evaluating the data. The mean age of 410 women included in the study was 44.96±10.99 years. In this study, 75.6% of participants heard Pap test, 58.3% of them had Pap smear test at least once. While 79.0% of participants thought that cervical cancer could be diagnosed with Pap smear test, 19.5% had Pap test only once and 12.9% had only twice in their life. We ascertained that 13.4% of them had Pap smear test every year, 8.5% of them had every five years. We also determined that 82.9% of the women in our research knew what cancers can be caught by early screening. 5.3% of women theirself or one of the person from their relatives had vaccination. 38.8% of the participations believe that vaccine for HPV could be protective against cervix cancer. By the help of cheap and easily applied Pap smear test, society based scanning programmes can be performed frequently and thus; cervical lesions may be detected in early phases. Furthermore through education, the level of knowledge about cervical cancer should be raised and consciousness should be built.