112 acil sağlık hizmetlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve mevcut durum analizi : Manisa ili örneği
The importance of occupational health and safety and current situation analysis in 112 emergency health services: Case study of Mani̇sa
  1. Tez No: 650319
  2. Yazar: EMİNE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEMİN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Manisa, İSG, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, OHSAS:18001, Manisa, OHS, 112 Emergency Health Services, OHSAS: 18001
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışması kapsamında; İSG kavramları tanıtılarak iş kazaları ve meslek hastalıklarına değinilmiş, güvenli bir iş ortamının oluşturulması amacıyla devletin, ilgili kurum amirlerinin ve çalışanların yasa kapsamında yasal sorumlulukları belirtilmiştir. Mevcut İSG yönetim sistemi olan OHSAS:18001 hakkında bilgilendirmelerin yanı sıra 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının İSG ile ilgili sorunlarına dikkat çekilerek ilgili sorunlara karşı çözüm önerileri konu dahilinde örnekler ve güncel literatüre dayanan istatistik birimlerine dayanarak üretilmiştir. Ayrıca bu tez kapsamında Manisa ili içerisinde gözlenen iş sağlığı problemlerinin çözümlerine yönelik kapsamlı bir araştırma yapılarak özellikle sorunların çözümüne yönelik, yapılması gereken ve yapılan çalışmalar, uygulamaların niteliği araştırılarak 112 Acil Sağlık Hizmetleri bölüm ve çalışanları içinde İSG'nin önemi araştırılarak özgün nitelikte bir tez içeriği sunulmuştur. Bu bağlamda özelikle güncel olarak denetime serbestlik tanıyan 6331 Sayılı İSG Kanunu ile tüm çalışanların İSG kapsamına alınmasıyla artan ve bu önemle birlikte gelişmekte olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri sisteminin de“Çalışan Sağlığı ve Güvenliği”konulu eksikliklerin tez kapsamında tespitiyle birlikte gelişmiş ülkelerden verilen örnekler çerçevesinde ilgili yasa ve yönetmeliklerin yanı sıra çalışan sağlığının deforme olmaması adına bu tip geliştirmelerin zorunlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis; Occupational accidents and occupational diseases are introduced by introducing the OHS Concepts, and the legal responsibilities of the state, relevant corporate supervisors and employees are stated in order to create a safe work environment. In addition to informing about OHSAS: 18001, which is the current OHS management system, 112 Emergency Health Services employees' attention to OHS-related problems and solutions to these problems were produced based on examples and statistical units based on current literature. In addition, within the scope of this thesis, by conducting a comprehensive research on the solutions of the occupational health problems observed in Manisa province, by examining the quality of applications especially for the solution of the problems, the success percentages of these applications and the level of satisfaction of the employees from the problems, the importance of OHS in 112 Emergency Health Services Departments and its employees is investigated and presented. In this context, especially with the OHS Law No. 6331, which currently gives freedom to auditing, all employees are included in the scope of OHS. With this increasing importance, along with the identification of the deficiencies on the Employee Health and Safety 112 Emergency Health Services within the scope of the thesis, the relevant laws and regulations have been developed. It is observed that such improvements are mandatory in order not to deform employee health.