A Comparison of the aggregation and disaggretion task allocation approches in a random flexible manufacturing system
İş gruplaması ve dağıtılması yaklaşımlarının rassal esnek üretim sistemlerinde karşılaştırılması
- Tez No: 65039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek üretim Sistemleri, iş gruplama ve Dağıtma, Rota ve Sıralama esnekliği
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET İŞ GRUPLAMASI VE DAĞITILMASI YAKLAŞIMLARININ RASSAL ESNEK ÜRETİM SİSTEMLERİNDE KARIŞLAŞTIRILMASI Maher lahmar Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ihsan Sabuncuoğlu Temmuz 1997 Müşterilere çeşitli özelliklerde ürün sağlanmasına yol açtığı için kullanımı artan esnek üretim sistemleri yöneticiler için ise birtakım yeni sorunlar ortay çıkarmıştır. Esnek üretim sistemlerin hem kontrol edilmeleri karmaşıktır, hem de yeni tip karar problemleri ortaya çıkarırlar. Uzun dönem kullanımı ve iş idaresi konularındaki bir çok sorun da henüz çözülmemiştir. Bu çalışmada, iş gruplaması ve dağıtılmasının yaklaşımlarının esnek üretim sistemleride rota ve sıralama esnekliği altında performansına etkileri incelenmiştir. Göze alman diğer deneysel faktörler de şunlardır: makina yüklemesi, alternatif üretim zamanı oranı, lokal envanter kapasitesi, hazırlık süresi, makina buzulmaları ve üretim zamanı varyansı. Bu çalışmada bir berzetim çalışması yapılmış ve bu çalışmanın sonuçları istatistiksel metodlarla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON OF THE AGGREGATION AND DISAGGREGATION TASK ALLOCATION APPROACHES IN A RANDOM FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEM Maher lahmar M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. ihsan Sabuncuoğlu July 1997 The increased use of flexible manufacturing systems to efficiently provide customers with diversified products has created a significant set of operational challenges for managers. This technology is not only becoming more complex to control, but also presents a number of decision problems. Many issues concerning long-run utiliza tions and operational policies are still unresolved. The primary objective of this study is to examine the effects of aggregation and disaggregation task allocation approaches of random flexible routings on the perfor mance of flexible manufacturing systems (FMS) and to analyze the effect of routing and sequencing flexibility on FMS and their interactions with other factors. The other experimental factors considered are machine load, alternative processing time ratio, local buffer capacities, set-up time, machine breakdown, processing time vari ation and scheduling rules. For this purpose, a simulation study is conducted and its results are analyzed by statistical methods. Keywords : Flexible Manufacturing System, Aggregation and Disaggregation, Routing Flexibility and Sequence Flexibility. m