Adopting the parallel strategy in a R&D project task
Paralel stratejiyi araştırma ve geliştirme projesindeki bir göreve uyarlama
  1. Tez No: 65038
  2. Yazar: MOHAMMED MEHDİ JELASSİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırma ve Geliştirme, A&G Proje Seçimi, Paralel Strateji. iv, Research and Development, R&D Project Selection, Parallel Strategy. m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET PARALEL STRATEJİYİ ARAŞTıRMA VE GELİŞTİRME PROJESİNDEKİ BİR GÖREVE UYARLAMA Mohamed Mehdi Jelassi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Ülkü Gürler Eylül, 1997 Araştırma ve Geliştirme projesindeki bir görevde birden fazla araştırma takımına fon sağlamak, bunlardan en azından birini daha kısa zamanda başarıya ulaşması şansını arttırabilir. Fakat, kaynak kısıtlılığı, her takıma düşen bütçenin paralellik miktarıyla beraber azaldığını, ve takımın başarıya ulaşma şansını azaldığını ima eder. Fon sağlanacak paralel araştırma takımlarının sayısının saptanması için, destek miktarı ile paralellik derecesi arasındaki bu tradeoff belirsiz başarılar ortamında ayrık hedefler için açıkça modellenmişti. Temelde Gerchak et al`ın çalışmasına dayanan bu tez çalışmasında, altında yatan varsayımlarıyla birlikte önerilen modeli sunuyoruz ve matematiksel analizini yapıyoruz. Dahası, sabit bir bütçeyi iki araştırma faaliyetine bölüştürme ve her faaliyette yer alacak paralel takımların sayısını saptama probleminin tahlili ve sayısal analizini yapıyoruz. M aktiviteli genel problemin bir tahlili ile çözümünü de buluyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADOPTING THE PARALLEL STRATEGY IN A R&D PROJECT TASK Mohamed Mehdi Jelassi M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler September, 1997 Funding more than one research team in a R&D project task can increase the chance that at least one of them will achieve a timely breakthrough. However resource limitations imply that the budget allocated to each team declines with the amount of parallelism, reducing the chance that the team will be successful. This tradeoff between level of support and degree of parallelism was explicitly modeled for distinct goals in an environment of uncertain achievements, in order to decide on the number of parallel research teams to fund. In this study which is mainly based on the work done by Gerchak et al, we present the suggested model together with its underlying assumptions and give a detailed mathematical ananlysis. Furthermore, we analytically and numerically analyse the problem of allocating a fixed budget over two research activities and deciding on the number of parallel teams within each activity. Moreover we come out with an analytical result for the general problem of having M activities.