Katran-sedir mantarı'ndan (Tricholoma anatolicum) elde edilen ekstraktın ehrlich assit tümörü üzerine antikanserojen etkisinin araştırılması
Investigation of antitumoral effect of extract obtained from tar-cedar mushroom (Tricholoma anatolicum) on ehrlich ascites tumor
  1. Tez No: 650407
  2. Yazar: MUSTAFA TAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Katran-sedir mantarı (Tricholoma anatolicum), EAT, in vitro, antitümör, Tar-cedar mushroom (Tricholoma anatolicum), EAT, in vitro, antitumor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çağımızın hastalığı olan kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve hızlı çoğalmasıyla karakterize bir hastalık türüdür. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapik ajanların gösterdiği yan etkiler ve uzun olan tedavi süreleri alternatif tedavi yöntemlerine olan ilgiyi artırmaktadır. Alternatif tedavi yöntemlerinden biri de bitkilerden elde edilen bileşenlerin kullanıldığı bitkisel tedavilerdir. Bu çalışmada antioksidan etkiye sahip olduğu bilinen katran-sedir mantarının (Tricholoma anatolicum) ekstraktı kullanılarak Ehrlich Ascites Tumor (EAT) hücreleri üzerinde muhtemel antitümoral etkisi in vitro olarak araştırıldı. EAT hücreleri kullanılarak yapılan deneysel çalışma kontrol, pozitif kontrol (5-FU), 25 µg/ml, 50 µg/ml, 100 µg/ml, 200 µg/ml katran-sedir mantarı gruplarına ayrılarak 37°C'de %5 CO2'li ve %95 nemli ortamda 24, 48 ve 72 saat süreyle kültüre edildi. Muse Cell Analyzer cihazı kullanılarak grupların Annexin V ölü hücre testi, mitotik aktivite testi ve hücre döngüsü testi ile analizleri yapılarak sonuçlar elde edildi. In vitro sonuçlarda Annexin V ölü hücre analizinde toplam apopitotik değerlerinde 48 saat sonunda belirgin bir artış görülmezken, 24 saat (özellikle 50 µg/ml ve 100 µg/ml) ve 72 saat (özellikle 25 µg/ml ve 50 µg/ml grupları) sonunda gruplarda artış görüldü. 24 saat sonundaki 50 µg/ml ve 100 µg/ml gruplarına ait değerlerin, 48 saat sonundaki 25 µg/ml ve 50 µg/ml gruplarına ait değerlerin pozitif kontrol grubuna yakın sonuçlar olduğu görüldü. Hücre döngüsü analizindeki grupların G0/G1, S ve G2/S evrelerinde hücre oranlarında 24, 48 ve 72 saat sonundaki değerleri arasında anlamlı bir farklılık görülmedi. Mitotik aktivite analizindeki grupların toplam depolarize hücre oranlarında 24 ve 72 saat sonunda belirgin bir artış görülmezken, 48 saat sonunda 25 µg/ml ve 50 µg/ml gruplarında artış görüldü. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular literatür bilgisinde antiproliferatif ve antioksidan özellik gösterdiği bilinen katran-sedir mantarının (Tricholoma anatolicum) farklı fraksiyonlardaki ekstraktlarının Ehrlich Ascites Tumor (EAT) hücreleri üzerinde antitümöral etkisinin olabileceğini göstermiştir. Bu çalışmanın kanser tedavisine yönelik yapılacak yeni çalışmalara yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer, a disease of our age, is a type of disease characterized by uncontrolled growth and rapid proliferation of cells. Side effects of chemotherapeutic agents used in cancer treatment and long treatment times increase the interest in alternative treatment methods. One of the alternative treatment methods is herbal remedies using ingredients derived from plants. In this study, the possible antitumoral effect on Ehrlich Ascites Tumor (EAT) cells was investigated in vitro using the extract of tar-cedar mushroom (Tricholoma anatolicum), which is known to have antioxidant effect. This study was divided into six different groups for in vitro analysis on Ehrlich ascit tumor (EAT) cells. These groups are control, positive control (5-FU), 25 µg/ml, 50 µg/ml, 100 µg/ml, 200 µg/ml tar-sedar mushrooms (Tricholoma anatolicum) groups. Ehrlich ascites tumor (EAT) cells were cultured for 24, 48 and 72 hours at 37°C, %5 CO2 and %95 humidity. Muse cell analyzer device was used to obtain the results. Annexin V & Dead cell, Mitopotential, Cell cycle tests were performed. In the in vitro results, while Annexin V dead cell analysis did not show a significant increase in total apoptotic values after 48 hours, an increase was observed in the groups after 24 hours (especially 50 µg/ml and 100 µg/ml) and 72 hours (especially 25 µg/ml and 50 µg/ml groups). It was observed that the values of the 50 µg/ml and 100 µg/ml groups at the end of 24 hours and the values of the 25 µg/ml and 50 µg/ml groups at the end of 48 hours were close to the positive control group. In the cell cycle analysis, no significant difference was found between the values at the end of 24, 48 and 72 hours in cell ratios at the G0/ G1, S and G2 / S stages. While there was no significant increase in total depolarized cell ratios of the groups in the mitotic activity analysis at the end of 24 and 72 hours, an increase was observed in the groups at the end of 48 hours (especially the 25 µg/ml and 50 µg/ml groups). The findings obtained as a result of the study showed that extracts of tar-cedar mushroom (Tricholoma anatolicum), which is known to have antiproliferative and antioxidant properties, in different fractions may have antitumor effect on Ehrlich Ascites Tumor (EAT) cells. It is thought that this study will help new studies on cancer treatment.