Hedefli fototermal ve fotodinamik terapi: DNA aptamer fonksiyonlaşırılmış indosiyanin yeşili katkılı polidopaminin sentezlenmesi ve metisilin dirençli staphylococcus aureus'un yok edilmesiiçin kullanımı
Targeted photothermal and photodynami̇c therapy: Synthesi̇s of DNA aptamer functi̇onali̇zed indocyani̇ne green-doped polydopami̇ne and its use to destroy meti̇ci̇lli̇n resi̇stant staphylococcus aureus
  1. Tez No: 650562
  2. Yazar: DİDAR TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖÇSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Polidopamin, Aptamer, MRSA, Fototermal tedavi, Ag Nanopartikül, Polydopamine, Aptamer, MRSA, Phothermal therapy, Silver Nanoparticle
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Metisilin Dirençli S. aureus (MRSA) bakterisi neden olduğu ciddi enfeksiyonlar, tedavideki zorluk ve klasik tanı yöntemlerinin dezavantajlarından dolayı seçici ve hassas olarak yok edilmesi günümüzde büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada MRSA'nın hedefli olarak yakalanması için nanomalzeme temelli bir platform geliştirilmesi amaçlanmıştır. İçerisine kolaylıkla boya, ilaç gibi maddeler yüklenebildiği için dopamin yüzey olarak kullanılmış ve polimerleştirilerek polidopamin (PDA) elde edilmiş ardından gümüş nitrat (AgNO3) bağlanarak antimikrobiyal özellikli gümüş-polidopamin nanopartikülleri (Ag@PDA NPs) elde edilmiştir. Ardından Cell-SELEX yöntemi ile elde edilen ve özellikle MRSA bakterisi için üretilmiş bir ucu tiol (-SH) grubu taşıyan aptamerler ile yapı fonksiyonlaştırılmıştır. Bu platformun içine indosiyanin yeşili (indocyanine green, ICG) boyası gönderilerek 808 nm NIR lazer ışığı altında MRSA fototermal, fotodinamik tedavi ve gümüş nanopartiküllerin antimikrobiyal etkisi ile seçici ve hassas olarak yüksek oranda yok edilmiştir. Bu bağlamda projemiz oldukça özgün, yenilikçi, diğer bakteri dirençleri ve hatta çoklu bakteri dirençleri için de umut vericidir.
Özet (Çeviri)
Selective and sensitive elimination of MRSA have great importance today due to serious infections caused by methicillin resistant S. aureus (MRSA) bacteria, difficulty in treatment and disadvantages of classical diagnostic methods. In this study, it was aimed to develop a nano material based platform for targeted capture of MRSA. Since substances such as dye and medication can be easily loaded into it, Dopamine was used and polymerized to obtain Polidopamine, then AgNO3 was bound and Ag@PDA NPs having antimicrobial effect were obtained. Afterwards, the structure was functionalized with aptamers carrying an end thiol (SH) group produced by the Cell-SELEX method and generated especially for MRSA bacteria. By sending Indocyanine Green (ICG) dye into this platform, under the 808 nm NIR laser light, the MRSA was selectively and precisely destroyed by photothermal, photodynamic therapy and the antimicrobial effect of Ag NPs. In this context, our project is quite original, innovative and promising for other bacterial resistances as well as multi drug resistances.