Acil servise spinal travma nedeniyle başvuran hastalarda nexus ve the canadıan c-spıne kriterlerinin bilgisayarlı tomografi ile retrospektif olarak değerlendirilmesi
Investigation of nexus and the canadian c-spine criteria as retrospective with computerized tomography in patients who apply to the emergency department for spinal trauma
- Tez No: 650569
- Danışmanlar: UZMAN DERYA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Spinal travma, NEXUS, CCR, Acil Servis, Retrospektif, Epidemiyoloji, Spinal trauma, NEXUS, CCR, Emergency Department, Retrospective, Epidemiology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç : Spinal travma ile başvuran hasta grubu, Acil Servisimizin yoğunluğu içinde önemli bir yer kaplar. Acil serviste vertebra yaralanması düşünülen hastaların, radyolojik olarak değerlendirilmesinde, yanlış tanının en aza indirilmesi ve gereksiz görüntüleme yöntemi tercihleri nedeni ile hastaların zaman kaybetmemeleri, yüksek doz radyasyona maruz kalmamaları ve ülke ekonomisine fazla yük getirmemeleri amacıyla kriterler belirlenmiştir. Litaretürde ülkemizde yapılmış spinal travma demografik çalışma sayısı sınırlı sayıdadır. Bu çalışmamızdaki amaç; Acil Servise travma ile başvuran ve vertebra patolojisi düşünülen hastaların demografik özellikleri, lezyon lokalizasyonu, Frankel klasifikasyonuna göre nörolojik defisit tipleri, Acil Servise ilk başvuru anında ve taburculuk sırasındaki ASIA (American Spinal Cord Injury Association) klasifikasyonu değerlendirme sonuçlarına göre klinik şiddeti, eşlik eden travma tanıları, spinal travma şiddeti ile MPV (Mean Platelet Volume) değeri ilişkisi, uygulanan görüntüleme yöntemi ve yapılan spinal BT görüntüleme yöntemlerinin NEXUS ve CCR kriterlerinin uygunluğunu retrospektif olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Çalışmamız İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştıma Hastanesi Acil Servisi' ne 01 Temmuz 2013-30 Haziran 2014 tarihleri arasında, spinal travma nedeniyle başvuran v vertebra patolojisi düşünülen 18 yaş altı ve üzeri 2442 olguyu içermektedir. Hastaların demografik bilgileri, mevcut tıbbi öyküleri, mevsim, travma oluş mekanizması, spinal travma gelişimini takiben hastaneye ulaşım zamanı, başvuru anındaki GKS skoru, başvuru anında belirttikleri şikayetleri, hastaların elektrokardiyografi bulguları, başlangıç ve taburculuk öncesindeki MPV değerleri ve spinal travma şiddeti ilişkisi, spinal travma lezyon seviyeleri, eşlik eden travmalar, gelişen nörolojik defisitlerinin FRANKEL kalsifikasyonuna göre tipleri, başvuru ve taburculuk sırasında ASIA kalsifikasyonu değerlendirme sonuçlarına göre klinik şiddeti, Spinal travma nedeni ile değerlendirilen hastalar için istenilen konsültasyon ve takip sonrası sonuçlanımları, uygulanan görüntüleme yöntemlerinin NEXUS ve CCR kriterlerinin uygunluğu değerlendirildi ve spinal travma nedeni ile değerlendirilen hastaların lezyon varlığı ve yokluğu, yapılan görüntüleme yöntemlerinden BT çekilen hastalar CCR ve NEXUS kriterlerine göre karşılaştırıldı. Bulgular: Acil servise başvuran spinal travmalı olguların tüm acil servis başvuruları içindeki insidansı 25.4/milyon yıl, travma başvuraları içindeki insidansı ise 46,2/milyon yıl idi. Spinal travmalı hastaların %64' ü erkek, %36' sı kadındı. Erkek kadın oranı 1,78/1 idi. Spinal travma 82 en sık 20-29 (%24) yaş arası genç erişkin grupta görülmektedir. Spinal travmalı hastalarda en sık görülen etiyolojik neden düşme (%42) idi. Spinal travmalı hastaların %1' i komplet, %99' u inkomplet yaralanmalı idi. Spinal travma ile en sık başvuru 16:00-23:59 (%44) saatleri arasında olmuştur. Hastalarımızın çoğu sonbahar mevsiminde (%30) başvurmuştu. Hastalarımızda en sık servikal bölge yaralanması (%41) tespit edildi. Spinal travma tanısı alan hastaların yapılan tetkik sonrası spinal travma nedeniyle aldığı tanının en sık kompresyon fraktürü (%7,3) olduğunu saptadık. Spinal travma tanısı alan hastaların çekilen bilgisayarlı tomografi tetkikleri yüksek oranda NEXUS (%76) ve CCR (%85) kriterlerini karşılıyordu. NEXUS kriterleri ile CCR kriterleri uyumlu saptanmış olup; duyarlılık %88, pozitif kesitirim %98, özgüllük %89, negatif kestrim %58 dir. Spinal travmalı hastalara en sık eşlik eden travma kafa travması (%26)' dır. Spinal travma nedeniyle tanı alan ve almayan hastaların lezyon tanısı alan hastaların ilk ve son MPV değeri; lezyon tanısı almayanlardan daha yüksek ve lezyon tanısı alan vakalardaki ilk ölçüm-son ölçüm MPV düşüş miktarı; lezyon tanısı almayan vakalardan daha yüksek tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda spinal travmalı hastaların hızlı ve doğru yönetilmesini amaçladık. Servikal travmada görüntüleme kararı vermede kullanılan NEXUS ve CCR kriterlerini çalışmamızda tüm spinal seviyeye uyarlayarak bu kriterlerin sayesinde gereksiz iş gücü, maliyet kaybı ve gereksiz radyasyon maruziyetinin azaltılabileceğini gördük. Spinal travma tanısı koymada kriterler gözüne alındığında BT' nin tanı koymada daha etkin olduğunu saptadık. Ayrıca çalışmamızda MPV ile spinal travma şiddeti arasında anlamlı korelasyon olduğunu ve spinal travmada MPV' nin marker olabileğini düşündük. Çalışmamızın spinal travma ile ilgili ülke ve şehirimiz açısından epidemiyolojik çalışmalara katkı sağladığı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Object: Patients presenting with spinal trauma, occupies an important place in the intensity of our Emergency Department. Criterias are defined for the radiological assessments of our Emergency Department patients with suspected spine injury, to minimize the misdiagnosis and unnecessary imaging method due to the preferences and for not to lose time and to avoid of exposure, to high doses of radiation and to avoid the strain that they put on the country's economy. The number of spinal trauma demographic studies in the literature in our country is limited. The object of our study: Is to evaluate retrospectively the demographic characteristics, lesion localization , types of neurological deficits according to FRANKEL classification , according to the classification of the severity of the clinical evaluation of ASIA (American Spinal Cord Injury Association) during the first admission and during the discharge from Emergency Department, accompanying trauma diagnosis, spinal trauma severity and MPV (Mean Platelet Volume) value relationship, suitability of applied imaging method and BT imaging of the spinal structures with NEXUS and CCR criteria of the patients admitted in the emergency department with trauma and suspicion of vertebral pathology. Materials and Method: Our study concern about the patients who presented themselves in Emergency Department of İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between 01 July 2013 and 30 June 2014 dates for spinal trauma and vertebral pathology. This study includes 2442 cases both under 18 years of age and older. the demographic data of the patients, their existing medical history, seasons, mechanism consisting the trauma, transportation time to the hospital following the development of spinal trauma, GCS score on admission, complaints stated on application, electrocardiographic findings of the patients, the relationship between spinal trauma severity and MPV values in the pre-start and discharge, spinal trauma lesion levels, accompanying trauma, types of neurological deficits according to FRANKEL's classification, according to the evaluation of the classification ASIA clinical severity during admission and discharge, the results after the follow-up and after the required consultation for patients with assessment of spinal trauma cause, are all evaluated about the appropriateness of the applied imaging techniques to the NEXUS and CCR criteria and BT imaging techniques performed and taken from patients were compared according to the CCR and the NEXUS criteria. Results: The incidence of all emergency room admissions for spinal injury patients admitted to the emergency room was 25.4/million years and the incidence within trauma applications was 46,2/million years. 64% of spinal injury patients were male, 36% were female. Male female ratio was 1.78/1. Spinal trauma has been seen most commonly in the group of young adults between the ages 20-29 (24%). The most common etiologic cause of spinal injuries are downfalls (42%). 1% of spinal trauma patients was complete, 99% was incomplete injury. The most common presenting with spinal trauma were between the hours of 16:00 to 23:59 (44%). Many of our patients were presented in Autumn (30%). most commonly cervical spine injuries (41%) was detected among our patients. after tests performed among the patients with spinal trauma diagnosis the most common compression fractures was found to be (7.3%) because of the spinal trauma. High rate of NEXUS (76%) and CCR (85%) are found on computed tomography examinations of the patients with spinal trauma diagnosis. CCR and NEXUS criteria are found to be compatible; sensitivity is 88%, positive predictive is 98%, specificity is 89% and negative predictive is 58%. Spinal trauma most commonly associated With head trauma patients (26%). The first and the last of the MPV values of the patients with lesion diagnosis among the patients with or without spinal trauma diagnosis are determined to be higher than the patients without lesion diagnosis and the first and the last MPV drop value are determined to be higher than those without lesion diagnosis. Conclusion: We aimed to perform a quick and correct management of patients with spinal trauma. By adapting to all the spinal level study the NEXUS and CCR decision criteria used in making the imaging of the cervical spine trauma, we have seen that the redundant labor force, the cost of loss and unnecessary radiation exposure can be reduced. Taking into consideration the criteria in diagnosis of spinal trauma BT was found to be more effective during diagnosis process. In addition, in our study we found that there is a significant correlation between the severity of spinal trauma and MPV thus we thought MPV might be the marker in spinal trauma. We believe that our study contributes to epidemiological studies associated with spinal trauma in our country and our city.