Acil servise künt toraks travmasıyla gelen hastalarda pnömotoraks ve kosta fraktürünün eşlik ettiği pnömotoraks sıklığının karşılaştırılması
Comparison of the frequency of pneumothorax and pneumothorax accompanying ride fracture in patients admitted to the emergency department with blue thoracic trauma
  1. Tez No: 892036
  2. Yazar: NİYAZİ İNCİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM GİZLİ TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, göğüs travması, künt göğüs travması, Trauma, chest trauma, blunt chest trauma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve amaç: Yaptığımız bu çalışmanın amacı acil servise künt göğüs travmasıyla başvuran hastalarda pnömotoraks ve kosta fraktürü eşlik eden pnömotoraks sıklığının karşılaştırılması ve yaş, cinsiyet ve travma mekanizmasına göre hasta kliniğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma hastane acil servisine başvuran künt göğüs travmalı 519 kişi üzerinde geriye dönük olarak yapılmıştır. Hastalar yaş, cinsiyet, travma mekanizması, pnömotoraks varlığı, kot fraktürü varlığı, batın yaralanması, spinal yaralanma, santral yaralanma, ekstremite yaralanması, maksillofasiyal yaralanma, glasgow koma skalası (GKS) puanı, sonlanım durumu, adli açılma durumu, mortalite durumu ve toraks ek yaralanma açısından değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya dâhil ettiğimiz 519 hastanın yaş ortalaması 45,12 iken hastaların %81,1'i erkek, %18,9'u kadındır. Başvuruların %52'si trafik kazası nedeniyle idi. Hastaların %53,2'sinde pnömotoraks %78,8'inde ise kot fraktürü mevcuttur. Batın yaralanması %14,6, spinal yaralanma %33,5, santral yaralanma %12,5, ekstremite yaralanması %42, maksillofasial yaralanma %14,8 olarak bulundu. GKS %86,3 oranla iyi (15-14) tespit edildi. Hastaların %60'a yakınının serviste yatışı gerçekleşirken yoğun bakıma yatışı olanların oranı ise %34,5 idi. Başvuruların %79,6'sı adli vaka idi. Mortalite oranı %7,5 bulundu. Toraksta pnömotoraks ve kot fraktürü dışında ek yaralanma oranı %68,8 oranında tespit edildi. Sonuç: Acil servise künt göğüs travması ile başvuranların çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğunu, en sık başvuru sebebinin trafik kazaları ve en sık ek yaralanmanın ekstremite yaralanması olduğunu tespit ettik. Yaşla birlikte pnömotoraks sıklığının azaldığı ve kot fraktürünün arttığı görüldü. Yaşlı popülasyonda düşmelerin daha sık olduğu gözlemlendi. Toraksta pnömotoraks ve kot fraktürü dışında ek yaralanma oldukça yüksek tespit edildi. Aynı zamanda eşlik eden kraniyal, ekstremite ve spinal yaralanmalar da yüksek tespit edildi. Bu yüzden hastaların yaş, travma mekanizması ve ek yaralanmaları göz önünde bulundurup tedavileri ve uzun dönem takiplerine sistematik bir şekilde yaklaşılmalıdır. Öykü ve fizik muayene asla atlanmamalı, komplikasyonlar açısından dikkatli olunmalı, uygun tanı ve tedavisi hızlıca yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study is to compare the frequency of pneumothorax and pneumothorax accompanied by rib fracture in patients admitted to the emergency department with blunt chest trauma and to evaluate the patient clinic according to age, gender and trauma mechanism. Methods: This study was conducted retrospectively on 519 people with blunt chest trauma who were admitted to the hospital emergency department. Patients were evaluated according to age, gender, trauma mechanism, presence of pneumothorax, rib fracture, abdominal injury, spinal injury, central injury, extremity injury, maxillofacial injury, Glasgow coma scale (GCS) score, outcome status, forensic opening status, mortality status and thorax appendage. evaluated for injury. Results: While the average age of the 519 patients we included in the study was 45.12, 81.1% of the patients were male and 18.9% were female. 52% of the applications were due to traffic accidents. Pneumothorax was present in 53.2% of the patients and rib fracture was present in 78.8%. Abdominal injury was found to be 14.6%, spinal injury 33.5%, central injury 12.5%, extremity injury 42%, and maxillofacial injury 14.8%. GCS was found to be good (15-14) with a rate of 86.3%. While nearly 60% of the patients were hospitalized in the ward, the rate of those hospitalized in the intensive care unit was 34.5%. 79.6% of the applications were judicial cases. Mortality rate was found to be 7.5%. The rate of additional injuries other than pneumothorax and rib fracture in the thorax was detected at 68.8%. Conclusion: We found that the majority of those who applied to the emergency department with blunt chest trauma were men, the most common reason for admission was traffic accidents and the most common additional injury was extremity injury. It was observed that the frequency of pneumothorax decreased and rib fracture increased with age. It has been observed that falls are more common in the elderly population. Additional injuries other than pneumothorax and rib fracture in the thorax were detected at a very high rate. At the same time, accompanying cranial, extremity and spinal injuries were also found to be high. Therefore, the treatment and long-term follow-up of patients should be approached systematically, taking into account the age, trauma mechanism and additional injuries of the patients. History and physical examination should never be skipped, caution should be taken in terms of complications, and appropriate diagnosis and treatment should be performed quickly.