65 yaş üstü travma hastalarında kötü prognostik faktörlerin belirlenmesi: Bir network analizi
Determination of poor prognostic factors in trauma patients over 65 years of age: A network analysis
  1. Tez No: 837959
  2. Yazar: SALİH SERİNTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT PAYZA, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÖKTUĞ EFGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Biyoistatistik, Ortopedi ve Travmatoloji, Emergency Medicine, Biostatistics, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, Travma, Network Analiz, Geriatrics, Trauma, Network analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Geriatrik hasta popülasyonunda yaşla beraber meydana gelen fizyolojik değişiklikler nedeniyle travma dünya çapında özellikle 65 yaş üstü hastalarda ciddi morbidite ve mortalite nedenidir. Geriatrik travma hasta popülasyonun laboratuar parametreleri, cinsiyet ve etkilenen bölgelerin değerlendirildiği prognoz ve gidişata etkisi hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı acil servise başvuran 65 yaş üstündeki travma hastalarında klinik sonlanıma etki edebilecek faktörlerin network analiz yöntemi ile değerlendirilip yeni modellemelerin yapılması için yol gösterici olması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Bu klinik çalışma retrospektif, tek merkezli, gözlemsel bir araştırmadır. Araştırma dahilinde kliniğimize gelen 65 yaş üstü travma hastalarına ait yaş. cinsiyet, laboratuar parametreleri ve etkilenen bölgeler dijital ortamda kayıt altına alındı. İlgili parametreler değerlendirilirken parametrik test ön şartları kontrol edilmiştir. Bu şartlar sağlandığında ilgili testler kullanılmış sağlamadığı durumlarda ise parametrik olmayan yöntemler kullanılmıştır. Network analizi ile bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza toplam486 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 77 (64-103) olarak bulunmuştur. 304 (62,6) tanesi kadın iken 182 (37,4) tanesi erkektir. Hastaların 143 (29,4) tanesi acil servisten taburcu olurken, 87 (17,9) tanesi yoğun bakım sevki ya da mortalite ile kötü sonlanım grubunu oluşturdu. Tüm hastalardan 425 (87,4) tanesi hastaneden taburculuk ile sonlanmış iken 61 (12,6) hasta mortalite ile sonuçlandı Travma ile gelen 65 yaş üstü hastaların acil servis sonlanımı göz önüne alınarak yapılan network analizinde taburcu olan hasta grubunu öngörmede RBC (4,241), total billirubin (1,256) ve Albümin (1,195); serviste yatan hasta grubunu öngörmede Glukoz (2,634), PCT (1,833), MONO (1,566); Kötü sonlanıma sahip hastaları öngörmede ise MONO (3,115), RBC (2,450) ve BASO (1,564) etkili olan parametreler olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre alt ekstremite, spinal bölge ve batın bölgesinin birlikte yaralanması acil servisten kötü sonlanım ile ilişkili iken, alt ekstremite ve spinal bölgenin birlikte yaralanması hastane içi artan mortalite ile ilişkli olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Due to physiological changes that occur with age in the geriatric patient population, trauma is a cause of serious morbidity and mortality worldwide, especially in patients over the age of 65. There is not enough data on the impact of laboratory parameters, gender and affected areas on the prognosis and course of the geriatric trauma patient population. The aim of our study is to evaluate the factors that may affect the clinical outcome in trauma patients over the age of 65 who apply to the emergency department with the network analysis method and to provide guidance for new modeling. Material and Method: This clinical study is a retrospective, single-center, observational study. As part of the research, age, gender, laboratory parameters and affected areas of trauma patients over 65 years of age who came to our clinic were recorded digitally. Parametric test prerequisites were checked while evaluating the relevant parameters. When these conditions were met, relevant tests were used; when not, non-parametric methods were used. The effects of independent variables on the dependent variable were examined with network analysis. Results: A total of 486 patients were included in our study. The average age of the patients included in the study was found to be 77 (64-103). While 304 (62.6) of them are women, 182 (37.4) of them are men. While 143 (29.4) of the patients were discharged from the emergency department, 87 (17.9) of them constituted the poor outcome group with intensive care referral or mortality. While 425 (87.4) of all patients were discharged from the hospital, 61 (12.6) patients died. In the network analysis performed considering the emergency department outcome of patients over 65 years of age presenting with trauma, RBC (4,241), total bilirubin (1,256) and Albumin (1,195) were used to predict the discharged patient group; Glucose (2.634), PCT (1.833), MONO (1.566) in predicting the patient group in the ward; MONO (3.115), RBC (2.450) and BASO (1.564) were found to be effective parameters in predicting patients with poor outcome. Conclusion: According to the results of our study, while combined injuries to the lower extremity, spinal region, and abdominal region were associated with poor outcome in the emergency department, combined injuries to the lower extremity and spinal region were found to be associated with increased in-hospital mortality.