Magnezyum nanoparçaçıklarının yem börülcesinin (Vigna unguiculata L. Walp ) in vitro rejenerasyonu üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of magnesium nanoparticle on the in vitro rejeneration of cowpea (Vigna unguiculata L. Walp)
  1. Tez No: 650574
  2. Yazar: RABİA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH OKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Börülce, Kök Oluşumu, MgO nanopartikülleri, Sürgün, Vigna unguiculata L. Walp, Cowpea, Root Formation, MgO nanoparticles, Shoot, Vigna unguiculata L.Walp
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma farklı dozlardaki MgO NP'nin yemlik börülce çeşidinde in vitro rejenerasyonuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Magnezyum nanopartiküllerinin farklı dozları yer almıştır. Araştırma Tam şansa bağlı faktöriyel deneme desenine göre, analiz 4 tekerrürlü olarak yapılmıştır. Araştırmada Morfogenesis, Kallus oluşum oranı (%), Sürgün Sayısı (adet), Sürgün Oluşum Oranı (%), Sürgün Uzunluğu (cm), Eksplant başına sürgün sayısı (adet), Kök oluşum oranı (%), Eksplant başına kök sayısı (adet), Kök uzunluğu (cm) gibi karakterler incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre börülce bitkisine uygulanan farklı dozlardaki MgO NP'nin tüm karakterler üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Morfogenesis'de en iyi sonuçlar Mg3NP (185 mg), Mg4NP (370 mg) ve Mg5NP (555 mg) uygulamalarından elde edilmiştir. Sürgün oluşum oranında dozlar karşılaştırıldığında en fazla sürgün oluşum oranı %82.50 ile Mg5NP (555 mg) uygulaması ve %72.50 ile Mg4NP (370 mg) uygulamasından elde edilmiştir. Sürgün sayısı, eksplant başına sürgün sayısı ve sürgün uzunluğunda en yüksek değerler sırasıyla 61.25 (adet),17.50 (adet) ve 2.075 (adet) ile Mg4 (370 mg) uygulamasından elde edilmiştir. Kök oluşum oranında en yüksek değerler Mg1 (kontrol) %27.50, Mg2 (370 mg) %27.50 ve Mg4NP(370 mg) %22.50 uygulamalarından elde edilmiştir. Eksplant başına kök sayısında 6.75 (adet) ile Mg2 (370 mg), Kallus oluşumunda %10 ile Mg5NP (555 mg) ve %9.50 ile Mg4NP (370 mg) uygulaması ve Kök uzunluğunda ise 1.575 (cm) ile Mg2 (370 mg) uygulaması en yüksek değerleri vermiştir. Sonuç olarak; İncelenen parametreler içerisinde Mg4NP (370 mg) uygulaması en iyi sonucu vermiş ve daha sonraki çalışmalar için tavsiye edilebileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of different doses of MgO NP on in vitro regeneration in cowpea forage species. Different doses of Magnesium nanoparticles were included in the research. The research was conducted in 4 recurrence according to the factorial experimental designs based on full chance. In the study Morphogenesis, Callus formation rate (%), number of shoot (pcs), shoot formation rate (%), shoot length (cm), shoot number per explant (pcs), root formation rate (%), number of roots per explant (pcs), root length (cm) were examined. According to the findings, the effect of different doses of MgO NP applied to the cowpeas on all characters was found to be significant. The best results in morphogenesis were obtained from Mg3NP (185 mg), Mg4NP (370 mg) and Mg3NP (555 mg). When the doses were compared in terms of shoot formation rate, the highest shoot formation rate was obtained from Mg5NP (555 mg) application with 82.50% and Mg4NP (370 mg) application with 72.50%. The highest rates in shoot number, number of shoots per explant and shoot length were obtained respectively from Mg4 (370 mg) application as 61.25 (pcs) 17.50 (pcs) and 2.075 (pcs). The highest rates in root formation ratio were obtained from Mg1 (control) 27.50%, Mg2 (370 mg) 27.50% and Mg4NP (370mg) applications. Mg2 (370 mg) application with 6.75 (pcs) in root number per explant, Mg3NP (555 mg) application with 10% and Mg4NP (370 mg) application with 9.50% in callus formation and Mg2 (370 mg) application with 1.575 (cm) in root length have given the highest rates. In conclusion: Among the parameters examined, Mg4NP (370 mg) application has given the best result and it has been concluded that it can be recommended for the subsequent studies.