Development of an expert system for nephrology
Nefroloji için geliştirilmiş bir uzman sistem
  1. Tez No: 65063
  2. Yazar: HÜSEYİN NAFİZ ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN GÜLÇÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzman sistem, nefroloji, Visual Basic, tanı, semptom, tıbbi hikaye kaydı, Expert system, nephrology, Visual Basic, diagnosis, symptoms, medical history recording
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
NEFROLOJİ İÇİN UZMAN SİSTEM GELİŞTİRİLMESİ ÖZET N_EXPERT, nefrolojide genel klinik kullanım amacıyla, tıp öğrencilerinin eğitimlerinde bir eğitim aracı olarak ve tıbbbi hikaye alma, kayıt tutma işlerini kolaylaştırmak için dosya yöneticisi olarak geliştirilmiş bir uzman sistemdir. Microsoft Visual BasicT 4.0 dilinde yazılmıştır ve Microsoft Windows 95T ortamında, IBM ya da IBM uyumlu kişisel bilgisayarlarda çalışır. N_EXPERT, kullanıcı-dostu bir sistem olarak tasarımlanmıştır. Sistem, bilgisayarlar konusunda çok az bilgisi olan kullanıcıların da rahatlıkla kullanabilmeleri için kolay kullanımlı olarak geliştirilmiştir. Tüm veriler kişisel bilgisayarda saklandığından, kullanıcı hasta verilerini, veri tabanındaki olası tanıları v.b., kolaylıkla test edilebilir ve değiştirilebilir. N-Expert bazı karmaşık semptomlar için yardım pencereleri ile de donatılmıştır. Geliştirilen sistemin veri tabanında halen 98 semptom ve 26 hastalık bulunmaktadır. Sistem esnek olduğundan, bu veri tabanı kolaylıkla yeniden düzenlenebilinir ve genişletilebilinir. Sistem verilen semptom kombinasyonlarını inceler ve veri tabanı içindeki hastalıklar arasından olasılığı en yüksek dördünü seçer. Semptom- tanı ilişkileri programın kaynak-kodundan izlenebilinir. Son tanılar, olasılık değerlerine göre sıralandıkları halde, herhangi bir dar görüşe yer vermemek ve kullanıcının yanlış yönlenmesi ihtimalinden kaçınmak için olasılık değerleri bilinçli bir şekilde kullanıcı için şeffaf tutulmamıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT N_EXPERT is an expert system developed for general clinical use in nephrology, as an educational tool for training medical students and as a file manager for facilitating medical history taking and record keeping tasks. It has been written in Microsoft Visual BasicT, Version 4.0 and runs under the Microsoft Windows 95T environment on IBMT PC and IBM PC compatible machines. NEXPERT is designed to be a user-friendly system. It is simple to use even for the novice users who know little about computers. When the patient data is entered, a rule- based system operates to reach optimal conclusions. Patient data, probable diagnosis etc. can easily be checked and changed by the user since they are stored in the PC. N_EXPERT is also equipped with useful help screens for a number of complex symptoms. At present the database of the developed system includes 98 symptoms and 26 illnesses. However, the system is flexible and this database can easily be updated and extended. The system examines the symptom combinations presented and selects four possible diagnoses with the highest level of probability among the 26 illnesses. The symptom-diagnosis relations can be followed from the source code of the program. Although the most probable diagnoses are listed in the order of probability, the probability values are deliberately not made transparent to the user in order not to cause any oversights and to avoid the chances of misdirecting the user.