Gezen ve çiftlik tavuk femurlarının mekanik özelliklerinin incelenmesi
Study of the mechanical properties of the femurs of free range and farm chickens
- Tez No: 650710
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN KİŞİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Kemik Mekanik Özellikleri, Mekanik Testler, Tavuk Femuru, Biomechanics, Bone Mechanical Properties, Chicken Femur, Mechanical Tests
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kemik dokunun mekanik özellikleri; kemiğin yapısal ve fonksiyonel karakterini yansıtan parametreler olup, kemiğin kalitesi, yoğunluğu, esnekliği ve dayanıklılığı hakkında kapsamlı bilgi verdiği için biyomekanik çalışmalarda daima kullanılır. Bu çalışmada, gezen tavuklar ile çiftlik tavuklarının femur kemiği özelliklerinin elde edilmesi ve birbirleri ile karşılaştırılması yapılmıştır. Bunun için 20 adet gezen ve 20 adet çiftlik tavuğunun femurları kullanılmıştır. Toplam 40 adet taze kesilmiş tavuktan çıkarılan 80 adet femur kemiklere farklı mekanik testler, çekme, 3-nokta eğme, burulma, uygulanmıştır. Femurlara uygulanan mekanik testler için, testlerin amacına yönelik özel deney düzenekleri ve aparatlar tasarlanmış ve imal edilmiştir. Femurlara uygulanan mekanik testlerden elde edilen veriler kullanılarak femur kemiklerinin mekanik özellikleri elde edilmiştir. Gezen tavukların femurlarına ait mekanik özellikler ile çiftlik tavukların femurlarına ait mekanik özellike değerleri birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar yapılırken, mevcut literatürde yapılmış veya bilgi olarak paylaşılmış ilgili değerler de göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mechanical properties of bone tissue; there are parameters which reflect the structural and functional character of bone. It is always used in biomechanical studies as it provides extensive information about the quality, density, flexibility and durability of bone. In this study, the femur bone characteristics of free range chickens and farmed chickens were obtained and compared with each other. For this reason, the femurs of 20 free range and 20 farmed chickens were used. Different mechanical tests, tensile, 3-point bending, torsion were performed to 80 femur bones which extracted from 40 freshly cut chickens in total. For the mechanical tests performed to femurs, special test mechanism and apparatus for the purpose of the tests were designed and manufactured. Mechanical properties of femur bones were obtained with using data from mechanical tests performed to femurs. The mechanical properties of the femurs of free range chickens and the mechanical properties of the femurs of farmed chickens were compared with each other. While making these comparisons, it was made in current literature or related values which shared as information were also taken into consideration.