Neoadjuvan kemoterapi alan meme kanserli hastalarda patolojik yanıtın manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularıyla değerlendirilmesi
Magnetic resonance imaging (MRI) evaluation of pathologi̇cal response i̇n breast cancer after neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 650723
  2. Yazar: GÜLÇİN AKKAVAK PALAZ ALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENDUH DURSUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ RAVZA SÜMEYYE YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme MRG, NAK, Lokal ileri meme kanseri, Breast MRI, NAC, Locally advanced breast cancer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
AMAÇ Biz çalışmamızda lokal ileri meme kanseri tanısı almış hastalarda neoadjuvan kemoterapi (NAK) öncesi ve sonrasında çekilen MRG'leri operasyon sonrası patolojik yanıtla karşılaştırarak radyoloji ve patoloji korelasyonunu değerlendirmeyi amaçladık. Aynı zamanda olguların patolojik ve radyolojik yanıtlarını immünohistokimyasal ve histopatolojik subtiplerine göre de değerlendirmeyi hedefledik. Literatürde buna benzer çalışmalar olmakla birlikte İstanbul Tıp Fakültesi (İTF) 'nin kendi oranlarını değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ- YÖNTEM Haziran 2015 – Ocak 2017 tarihleri arasında lokal ileri invaziv meme kanseri tanısı ile neoadjuvan kemoterapi almış 45 hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Tedavi öncesi / sonrası meme MRG incelemesi fakültemizde olan ve tedavi sonrası cerrahisi fakültemizde yapılan hastalar çalışmaya alınmıştır. Lezyonların kemoterapi yanıtını meme MRG tetkiki ile değerlendirirken; en büyük tek çap (RECİST 1.1 kriterleri) ve kontrastlanma bulunup bulunmaması kıstas alınmıştır. Neoadjuvan kemoterapi öncesi ve sonrasında meme MRG incelemelerinde memenin doku yapısı, arka plan kontrastlanması, tümör boyutu, multifokal/multisentrik odaklar, lezyonun şekli ve kontur özellikleri, erken ve geç kontrastlanma, kinetik eğri tipi, kontrastlanma paterni ve hızı değerlendirilmiş ve postoperatif patoloji sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Meme MRG incelemeleri 1,5 Tesla MRG cihazı (Achieva, Philips) ile elde edilmiştir. Olguların tedavisinde antrasiklin ve taksan grubu kemotöropetik ilaçlar kombine kullanılmış ve 4 + 12 kürlük tedavi verilmiştir. 45 olgudan 15 tanesinde CERB B2 reseptörü pozitif olup bu olguların tedavisine trastuzumab eklenmiştir. BULGULAR Tedavi sonrasında MRG ile %31,1 tam yanıt, %62 parsiyel yanıt, %6,7 stabil hastalık saptanmıştır. Tedavi sonrası MRG yanıt tipi ile patolojik yanıt tipi arasında Mantel-Haenszel testiyle anlamlı ilişki bulunmuştur (p: 0,003). Triple negatif hasta grubunda ise neoadjuvan kemoterapi öncesi ve sonrası tümör boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p: 0,041). RS korelasyon katsayısı: 0,894 bulunmuş olup çok güçlü istatistiksel bağlantı gözlenmiştir. Mann Whitney U testi kullanılarak yapılan değerlendirmede patolojik tam yanıtlı olan ve tam yanıtlı olmayan hasta grupları karşılaştırıldığında patolojik tam yanıtlı olanlarda Kİ-67 değeri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p: 0,001). Patolojik tam yanıtlı olgularda median değer: %60, patolojik tam yanıtlı olmayan olgularda median değer: %25 bulundu. SONUÇ Kontrastlı dinamik meme MRG patolojik verilerle karşılaştırıldığında neoadjuvan kemoterapiye yanıtın belirlenmesinde etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
MATERIAL-METHOD: Between June 2015 and January 2017, 45 patients who took neoadjuvant chemotherapy for locally advanced invasive breast cancer were included in our study. The patients who had breast MRI before / after treatment in our faculty and also who had surgery after treatment in our faculty were taken to the study. While evaluating the breast with MRI for the chemotherapy response of lesions; Longest diameter measure (RECIST 1.1 criteria) and whether there is a presence of contrast or not were based on in the study. In the breast MRI before / after neoadjuvant chemotherapy; tissue composition of the breast, background parencymal enhancement, tumor size, multifocal / multicentric foci, lesion shape and margin, early and late contrast enhancement, time / intensity curve type, internal enhancement pattern and velocity were evaluated and compared with the result of the postoperative pathology. MRI was performed with a 1.5 Tesla MRI device (Achieva, Philips). Anthracyclin and taxane group chemotherapeutic drugs were used with combined in the treatment of the cases, 4 + 12 cure. CERB B2 receptors were found positive in the 15 cases, so trastuzumab was added to the treatment of this cases. RESULTS: After neoadjuvant chemotherapy we found with MRI; %31,1 complete response, %62 partial response, %6,7 stabil disease. Between after treatment pathologic response and MRI response was found statistically significant relationship with Mantel-Haenszel test (p: 0,003). In triple negative cases we found statistically significant difference between pre and post neoadjuvant chemotherapy tumor size with MRI (p: 0,041). RS correlation coefficient: 0,894. We found statistically significant high Ki-67 levels in pathological complete responders in comparison with nonpathological complete responders (p: 0,001). %60, %25 were median Ki-67 expression value in pathological complete responders and nonpathological complete responders, respectively. CONCLUSİON: Contrast enhanced dinamic breast MRI is effective radiological method in determine the response of neoadjuvant chemotherapy when compared with pathologic data.