Bir motor fabrikasında iş sağlığı ve güvenliği standartlarının çalışanlar açısından değerlendirilmesi
Employee evaluation of occupational health and safety standards in an engine factory
- Tez No: 650725
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Kazası, Otomotiv Sektörü, Occupational Health and Safety, Work Accident, Automotive Industry
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışan kişilerin sağlıklarını düşünerek, çalışma ortamı koşullarını iyileştirmek, bu sayede sosyal, bilişsel ve fiziksel anlamda sağlıklı kalabilmelerini sağlayabilmek için yapılan çalışmaları araştıran bilimsel dal olarak iş sağlığı ve güvenliği adı altında incelenebilir. İş sağlığı ve güvenliğinin asıl amacı çalışanın hayatını en sağlıklı biçimde geçirebilmesini teminat altına alabilmektir. Bu istek doğrultusunda iş yerinde tehlikesiz ve sağlıklı şartların oluşturulması ile var olan şartların geliştirip iyileştirilmesi için çalışan ve işveren üzerine düşen yetkiye, zorunluluk ve vazifeleri düzenlemektir. Meydana gelebilecek kimyasal, biyolojik, çevresel ve de ergonomik tehditlere yönelik alınan tedbirler bir taraftan hastalıklara ilişkin riskleri azaltacak diğer taraftan da verimliliği artırarak ekonomik fayda sağlayacaktır. Bu araştırmanın amacı, otomotiv sektöründeki bir motor fabrikasında bir işletmenin tesisinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ilkelerine uygunluğu bakımından hangi düzeyde olduğunu saptamaktır. Otomotiv sektörünün ülkemizde büyük bir istihdam oluşturduğu bilinmektedir. İş sağlığı ve güvenliği açısından sektör incelendiğinde, neticesi ölüm olan iş kazalarının otomotiv sektöründe yaygın olduğu gerçeği ile karşılaşılmaktadır. Bu sebeple, otomotiv sektöründe iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin uygulamalara daha fazla önem verilmesi gerektiği tartışmasız konuların başında gelmektedir. Bu araştırmadan elde edilecek verilerin Otomotiv sektörü için önemli faydalar sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It can be examined under the name of Occupational Health and Safety as a scientific branch that investigates the studies carried out in order to improve the working environment conditions by thinking of the health of the employees, thus ensuring their social, cognitive and physical health. The main purpose of occupational health and safety is to ensure that the employee can spend his life in the healthiest way possible. In line with this request, it is to regulate the authority, obligations and duties of the employee and employer in order to develop and improve existing conditions by creating hazardous and healthy conditions in the workplace. The precautions taken for chemical, biological, environmental and ergonomic threats that may occur will reduce the risks related to diseases, on the one hand, and will provide economic benefits by increasing efficiency. The aim of this research is to determine the level of employees working in an engine plant in an automotive sector in terms of compliance with the principles of occupational health and safety. It is known that the automotive industry creates a great employment in our country. When the sector is examined in terms of occupational health and safety, the fact that occupational accidents resulting in death are common in the automotive industry is encountered. For this reason, it is among the indisputable issues that more attention should be given to the applications related to occupational health and safety in the automotive industry. It is believed that the data obtained from this research will provide important benefits for the Automotive industry.