Beden eğitimi öğretmenlerinin işkoliklik eğilim ve stresle başa çıkma düzeylerinin araştırılması
Investigation of the levels of physical education teachers 'business tendency and coping with stress
- Tez No: 650771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İşkoliklik eğilim, Stresle başa çıkma, Beden Eğitimi Öğretmeni, Workholic Tendecy, Coping with Stres, Physical Education and Sport Teachers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin İşkoliklik Eğilim ve Stresle Başa Çıkma Düzeylerinin incelenmesidir. Kayseri ilinde Tesadüfi yöntemle seçilmiş 315 beden eğitimi ve spor öğretmeni çalışmaya katılmıştır. Araştırmada beden eğitimi ve spor öğretmenleri hakkında bilgi toplamak için Spence ve Robbins (1992) tarafından geliştirilen ve Kart (2005) tarafından Türkçe'ye uyarlanan İşkoliklik Envanteri ve Folkman ve Lazarus (1980) tarafından geliştirilen, ülkemizde geçerlilik ve güvenirlilik çalışması Şahin ve Durak (1995) tarafından yapılan“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır.Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmamızda işkoliklik ölçeğinin güvenirliği Cronbach's Alpha=0,828 olarak, ayrıca stresle başa çıkma yaklaşımı ölçeğinin güvenirliği Cronbach's Alpha=0,873 olarak yüksek bulunmuştur. Elde edilen sonuçlarda beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin işkoliklik eğilim ve stresle başa çıkma düzeyleri ile düzenli aktivite, görev kademeleri, kıdemleri, sınıflarındaki öğrenci sayıları, yaşları, haftalık girdikleri ders saatleri ile okul türleri açısından önemli farklılıklar görülmüştür. Sonuç olarak yapılan bu çalışmada beden eğitimi öğretmenlerinin yaş, görev kademeleri, mesleki kıdemleri, okul türü, sınıflardaki öğrenci sayısı değişkeni açısından işkoliklik düzeyleri açısından anlamlı farklılıklar saptanmış, düzenli aktivite yapma süreleri, kaç kez kursa katıldıkları, kursa katılma durumları değişkenlerinde anlamlı farklılığa rastlanmamış olup genel olarak beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin işkoliklik eğilim düzeylerinin yüksek olduğu söylenebilir. Beden eğitimi öğretmenlerinin stresle başa çıkma ölçeğinde yaş, düzenli aktivite, görev kademesi, mesleki kıdem, sınıflardaki öğrenci sayısı, kursa katılma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiş, cinsiyet değişkeninde anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The purpase of this research is to examine the level of physical education and sport teachers' workaholic tendency and coping with stres .In Kayseri province ,315 physical education sport teacher have been participa ted in this study. In this research, Workaholic inventory devoloped by spence and Robbins (1992) and adopted Turkish by Kart (2005), Stress Coping Styles Scale devoloped loy Folkman and Lazarus (1980) and validity and Durak (1995) was used to collect informational about phsical edutation teachers. Analizing of data has been analyzed using the SPSS (Statistical Package for social science)for Windows 22.00 program number,percentage,averange,standart devision used in evalvation of data. T-test was used comparing quantitative continuous.data betveen two independent gruops.Scheffe test was used as port-hoc complementary analysis to determine the differences after anova test. A pearson corralation analysis was applied between the continousus variald of research.İn our researc,the reliability of collaboration scale is high as cronbach's alpha =0,828. In the results,significant differences were observed'in physical education and sport teachers'level of coping with stress and workaholic tendency in terms of their task arades,seniority,number of studens in their class,ages,weekly course hours and school types.Conseqently,ın these study meaning ful differences in Physical Education teachers'level of workaholic tendency in term of age,their task grades,seniority,numberof students in their class,school type,no significant result was found in term of regular activity duration,number of times they attended course ın general it can be said tha PE teachers have high woraholicisim significant differences were found ın the stres coping scale of PE teachers according to age regular activity,task grade proffesinol seniority and number of student in their class,no significant differences was foun in gender.