Modern futbol anlayışı ile ortaya çıkan futbolcu mevki, rol ve görevlerinin incelenmesi
Research on footballer positions, roles and duties emerging from modern football understanding
  1. Tez No: 650841
  2. Yazar: İBRAHİM YAĞIZ DİKKATLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE DONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Futbol, Taktik, Mevki, Futbolcu Görevleri, Sports, Football, Formations, Positions, Footballer Duties
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, futbolun geçirmiş olduğu tarihsel gelişimi, bu gelişimde payı olan etmenleri ve bu süreçte ortaya çıkan taktik diziliş ve oyuncu mevkilerini akademik bağlamda incelemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, öncelikle futbolun diğer spor dalları arasındaki yeri ve önemi irdelenmiştir. Sonrasında, futbolun köklerine dair bilgileri içeren kaynaklar taranmış ve farklı görüşlere yer verilmiştir. Çalışma genelinde nitel araştırma yöntemleri içerisinden metin analizi ve tarama modeli kullanılarak, futbolda dizilişlerin ortaya çıkışı ve birbirleri ile etkileşimleri araştırılmıştır. Futbol dizilişlerinin çeşitli etkileşimler sonucu geliştiği ve daha karmaşık hale geldiği görülmüş, bu gelişimin tarihsel süreç içerisinde modern futbol dizilişlerinin ortaya çıkmasına neden olduğu görülmüştür. Modern futbol dizilişlerinin ise, yeni oyuncu mevkilerinin, oyunculara verilmiş yeni görev ve rollerin ortaya çıkışını tetiklediği anlaşılmıştır. Bunun dışında, yine mevcut ve yeni çıkan mevkilere karşı önlem olarak yeni pozisyon ve rollerin ortaya çıktığı görülmüştür. Son olarak, alanında lider oyuncuların da futbol literatürüne yeni rol ve görevler kattıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the historical development of football, the factors that contributed to this development, and the tactical formation and player positions that emerged in this process in an academic context. For this reason, first of all, the place and importance of football among other sports branches has been examined. Afterwards, sources containing information about the roots of football were reviewed and different opinions were presented. The emergence of football formations and their interactions with each other were researched by using text analysis and descriptive survey model as a part of qualitative research methods. It has been acknowledged that football formations have developed and become more complex as a result of various interactions, and this development has led to the emergence of modern football formations within the historical process. It has been understood that modern football formations have triggered the emergence of new player positions, new duties and roles. Apart from this, it has been observed that new positions and roles have emerged as a reaction against existing and newly emerging positions. Finally, it has been identified that the leading players in their positions have also added new roles and duties to the football literature.